Затворник осъди държавата за пренаселена килия

Мъж от Брезник осъди на първа инстанция Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ за престой в пренаселена килия в затвора в Бобов дол.
П. О. изтърпявал наказание от 6 месеца за това, че извършил кражба от зъболекарски кабинет. Престоя в затвора му се отразило зле на общото здравословно състояние и той решил да заведе дело по Закона за отговорността на държавата за общо 10 хил. лв. обезщетение заради претърпени притеснения, тревоги, физически и психически страдания.
Потърпевшият твърди, че се влошило заболяването му на белия дроб, защото не му били предоставяни адекватни медицински грижи. Съдът в Кюстендил отхвърли иска му за неоказаната лекарска помощ, защото се установило, че е преглеждан няколко пъти от лекари, настаняван е в болница, предписвани са му лекарства.
Магистратите обаче категорично заявяват, че П. О. е живял в пренаселено помещение от около 40 квадрата, заедно с още 13 души. Заради това ГД „Изпълнение на наказанията“ бе осъдена да му плати 600 лв. обезщетение за неимуществени вреди.

Comments

comments