Зарядно за GSM – аксесоар, без който не може

Зарядни за GSM, от многообразие към стандарт

21334

  От изключително богатата продуктова база за GSM аксесоари, безспорно като най-разпознаваем се отличава – зарядното. Когато в GSM-ите започнаха да се разпространяват глобално, то неизменно всеки от тях вървеше със своето зарядно. Различното многообразие от марки телефонни апарати предполагаше, специфично зарядно за конкретната марка.

Истината е, че повечето зарядни за GSM не са точно зарядни, а са по-скоро адаптори. Те осигуряват източник на захранване за GSM апарата. Почти всички модели в началото на мобилната ера, се продаваха със свое собствено зарядно. Те бяха изключително разнообразни: както по начина на включване, така и по други характеристики, като беше невъзможно зарядно за конкретен телефон да послужи за зареждането на друг. Това наложи създаването на табла за зареждане на телефони, които бяха разполагани на публични места, за да може потребителите с различни телефони да могат да се обслужват.

Такива решения, често водят до комични моменти, затова се наложи, като най-използвани GSM аксесоари – зарядните да се стандартизират. Това доведе до решения от в Европейската комисия, Китай и други страни по света да въведат стандарт за зарядни за мобилни устройства използващи USB стандарт. Така през лятото на 2009 г. , 10 от най-големите производители на мобилни телефони в света подписаха меморандум, който да гарантира разработването на EPS (източник за външно захранване) с микро USB-оборудване, за всички нови мобилни апарати продавани на територията на ЕС.

 Така се стигна до датата 22 октомври 2009 г., когато на Международния съюз по далеко-съобщения се обявява стандарт за универсално зарядно устройство за мобилни телефони (Micro-USB). От тогава насетне е много по-лесно за потребителите по целия свят са използват зарядното като GSM аксесоар, който предлага така желаното удобство при използването на телефона.

Comments

comments