Не трябва да се паникьосваме, че броят на заболелите от коронавирус се е увеличил. Не призовавам към по-строги мерки, няма да ги затягаме, защото това ще внесе паника, но трите „Д“ трябва да се спазват – дисциплина, дезинфекция и дистанция. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в деня с най-голям брой заразени от коронавирус – 132.

Попитан дали разхлабването на мерките не е било грешка, той заяви: „Рекорден ни е броят на излекуваните. Щяхме да поболеем населението ако бяхме продължили с тези мерки и виждате, че към момента се справяме. Да сложим КПП на София – ще го понесе ли народът? Към днешна дата самодисциплината е важна“, каза той. Според Борисов това, че след разхлабването на мерките броят на заболелите се е повишил, означава, че строгите мерки в началото са били адекватни.

По думите му вече има 30 лаборатории и „тестове колкото искат – те и затова толкова заболели излизат“.

По негово настояване шефът на Александровска болница доц. Костадин Ангелов обясни, че COVID-19 вече не е така вирулентен, както преди няколко месеца. „В началото той беше с изключително силна вирулентност – способността му да предизвиква тежко заболяваме беше голяма. В момента вирументността на вируса е намалява, тежестта на заболяванията, които предизвиква, е по-малка. За да оцелее, вирусът трябва да се приспособи към гостоприемниците и да направи така, че да не ни убива, за да може да съществува“, каза медикът.

Попитан дали при този ръст на болните, все пак не трябва да бъде върнато задължението за носене на маски на закрито, Борисов заяви: „Думите „задължавам“, „забранявам“ месеци наред носят други психологически ефекти. Има свободолюбиви хора. Ето шопите – казваш му: „Няма да пипаш шалтера“. И той отива да го пипа. Умоляваме, доказано е препоръчано е, че когато сме близко един до друг с маската проблемът до голяма степен е решен. Затова ги препоръчваме“.