Заразена с кримска треска възрастна жена издъхна в благоевградската болница

Заразената с Кримска-Конго хеморагична треска 76-годишна благоевградчанка издъхна в реанимация на благоевградската болница, съобщава struma.bg. Жената беше приета в инфекциозно отделение заедно със съпруга си преди 11 дни по спешност, след като на вилата им в село Церово получили разстройство и вдигнали температура. Дежурният инфекционист д-р Лазарова изразила съмнение в диагнозата заради точковидни кръвоизливи по кожата на мъжа, типични за инфекция, причинена от кърлежи, и веднага насочила семейството в отделението по реанимация.
Диагнозата Кримска-Конго хеморагична треска бе потвърдена по-късно от изследванията, направени в Националната референтна лаборатория в София.
Епидемиологът в РЗИ д-р Ив. Василева няколко пъти проверява персонала дали спазва всички изисквания за работа при особено опасни инфекции и въпреки че болните отрекли да са имали контакт с кърлежи, екипи на здравната инспекция на място в село Церово извършиха оглед на място. Предупредени са жителите на селото, а директорътг на РЗИ д-р Лена Павлова с предписание постанови кметът на Благоевград да направи необходимите постъпки за повторно пръскане с препарати против кърлежи и окосяване на всички общински площи, като се вземат всички защитни мерки за работниците.
Кримска-Конго хеморагична треска е особено опасно инфекциозно заболяване, което повече от 10 години не е регистрирано на територията на община Благоевград. Живущите в Церово са инструктирани какви мерки да предприемат, ако открият кърлежи по животните, които отглеждат, за да се ограничи разпространението на заразата.
Заразеният мъж вече е в добро здравословно състояние и най-вероятно до края на седмицата ще бъде изписан от болницата.

Comments

comments