Заради протеста на земеделците: Полицията блокира центъра на столицата

Към 9 ч. центърът на София е блокиран от полиция заради протеста на земеделците, който ще започне в 11 ч., предаде БНР.

Припомняме, че днес ще има мащабен протест пред Министерски съвет заради „цялостно несправяне с политиката в сектора на настоящия министър Кирил Вътев и умишленото противопоставяне на бранша“. Протести ще има и на още 21 места в страната.

„Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия“, заявяват от Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие, обединяващ 26 браншови организации в сектор Земеделие.

Снощи част от бранша сключи споразумение с правителството.

Продължаващите протестите земеделците са категорични, че осигуряването едва на 150 милиона лева за подпомагане на секторите „Плодове“, „Зеленчуци“ и „Животновъдство“ е крайно недостатъчно. Едно от основните искания на представителите на аграрния бранш е да се поемат писмени гаранции и да се осигури финансиране от страна на властта за незабавно изплащане на държавната помощ по отношение на чувствителните сектори в пълния финансов размер, в който тя беше изплатена през 2022 г. и 2023 г., както и да бъде приета национална позиция таванът по тази помощ да бъде увеличен двойно.

Организациите мотивират искането за оставката на Вътев така: за девет месеца той не успя да покаже и прокара нито една идея, политика и законодателно предложение. Искането за неговата оставка е също толкова политически акт, колкото и опитите за неговото запазване на поста.

„Всеки има право да протестира в рамките на закона. Който иска да протестира, но да не нарушава закона“, коментира снощи премиерът Денков. Той обясни, че продължаващите протестите фермери трябва първо да прочетат споразумението.

„Бяха поставени определени искания към мен. Всички тези въпроси, които са поставени имат своето отражение в споразумението, което подписахме. Ако някой има претенции към споразумението, нека първо да го прочете“, каза Денков. „Искането да си подаде оставката министър Вътев – той не трябва да е адресирано до него. Да пратят писма до мен, до Мария Габриел, до Народното събрание. Но нека да има ясни мотиви, защото досегашните мотиви вече фигурират в това споразумение“, добави Николай Денков.

Ето и къде са точките за протеста днес:

1.     Главен път Елхово-Лесово,

2.     Международен път Плевен-Оряхово, при гр. Кнежа

3.     Пътен възел Петолъчката (Ямбол-Сливен)

4.     Главен път Варна-Бургас (на изхода на Варна)

5.     С. Долни Богров

6.     Пътят към ГКПП Илинден-Екзохи

7.     Пътят за ГКПП Калотина

8.     Пътят за ГКПП Кулата

9.     Пътя за ГКПП Гюешево

10.   Главен път Русе-Търново (при Поликраище)

11.   Пътят от Видин за Дунав мост 2

12.   Кръгово движение в Благоевград

13.   Пътят Плевен-София (при разклона за село Горни Дъбник)

14.   Подбалкански път (при отбивката за Павел Баня)

15.   Изхода към магистрала Хемус след Златна Панега

16.   По пътя Плевен-София при  Луковит

17.   По пътя Бяла – Русе при Горна Студена

18.   Главен път Видин-Арчар-Монтана

19.   Главен път Видин-Лом-Русе

20.   На пътя Самоков-Дупница

21.   Кюстендил – при изхода за София

Comments

comments