Заради директорска забрана за носене на забрадка родители започват съдебна битка в Благоевгард

Заради директорска забрана дете да носи забрадка в училище, родители започват съдебна битка в Благоевград. Само няколко дни след като в медийното пространство отново се завъртя темата относно дали да има или не забрана гражданите да се появяват със скриващи лицата им и затрудняващи разпознаването на тяхната самоличност забрадки и бурки на обществени места, което засяга предимно турския етнос, на дневен ред излиза новината, че 16-годишната ученичка Емине от Вълкосел е с нарушени граждански права и родителите й завеждат дело.
Въпреки това сагата с непълнолетното момиче започва още преди 7 месеца, съобщи бТВ. Емине се връща от Коран курс – популярна в региона форма за запознаване на децата с Корана, и решава да ходи на училище със забрадка. Това обаче противоречи на вътрешния правилник на училището.
„В училището не се допуска носенето на шапки, забрадки, бурки, слънчеви очила, а нашият правилник е разработен на основата на закона за народната подкрепа и за правилника за приложение на закона за народната просвета, в което е цитирано, че образованието е светско, а нашето училище също е светско, общинско, и то е длъжно да спазва законите на държавата“, е категоричен директорът на СОУ „Христо Ботев“ Митко Джуков.

Comments

comments