Започна оформянето на Амазия – следващият суперконтинент на Земята

Земетресението в Непал отново показа, че земните маси вече са в процес, с който се образува нов суперконтинент Амазия, съобщи в. „Дейли мейл“. Азия ще погълне Америка, Африка и Австралия и в титаничният им сблъсък, според учените ще се роди континентът Амазия. Разбира се в техните представи „скоро“ означава след 100 милиона години. Една от големите тектонски плочи индийско-австралийската, е на път да се разкъса, обявиха в сп. „Нейчър“ учени от университета в Юта.

Сигнал за това е най-мощното регистрирано досега хоризонтално земетресение край Индонезия с магнитуд от 8,6 по Рихтер. Западната част на индийско-австралийската плоча се отцепва и се сблъсква с Азия, докато източната се приплъзва към Индонезия. Индийският океан се превръща в езеро, в средата на новия суперконтинент Амазия. В списание „Нейчър“ са публикувани наскоро последните хипотези за бъдещето на континентите.

Всички се обединяват в едно: движението на континенталните плочи неминуемо води до сливането им в нов суперконтинент в „близкото“ геологично бъдеще 50-150-200 млн. години. В миналото на Земята това е ставало периодично на всеки 500 до 700 млн. години.

Геологът Крис Харднейди смята, че двете Америки, придвижвайки се на запад, след 50 до 100 млн. години ще се сблъскат с Евразия. Към тях ще се долепи Австралия и Индийският океан ще изчезне, притиснат от Африка. Огромна планина ще се породи от сблъсъка на Европа и Черния континент. Компютърната симулация на британски учени дава подобни резултати за тяхната Нова Пангея, но към Австралия се долепя и Антарктида.

Суперконтинентите няма да са приятно място за живот. Контрастите са огромни: от адска жега през лятото, до ужасен зимен студ Вътрешните части стават пустиня, защото дъждовни облаци не могат да проникнат от високите планини. Вулканичната активност ще доведе до промени, след които, сегашните урагани ще изглеждат като морски бриз. Суперурагани ще беснеят със скорост над 400 км в час. Валежите ще са с мащабите на библейски потоп. Затова се предполага, че животът на Земята няма да е никак лесен за тези, които ще живеят след 200 милиона години тук.

Comments

comments