Започна конференцията срещу насилието над жени в Благоевград организирана от Мария Габриел

Благоевград е домакин на шестата конференция в рамките на Националната кампания срещу насилието над жени. Организатор на събитието е евродепутатът и заместник-председател на групата на ЕНП Мария Габриел.

Оратори на конференцията са представители на законодателната, изпълнителна и съдебна власт. Националната кампания се провежда под мотото „Насилието над жени – да отворим очи и нарушим мълчанието“, като значителна част от нейните посланици са мъже.
Мащабната инициатива се реализира в партньорство с Комисията за защита от дискриминация, Европейското женско лоби, Фондация „Ханс Зайдел“, Фондация „Общество за справедливост“, Фондация „Асоциация Анимус“ и Фондация „Български център за джендър изследвания“. Националната кампания е подкрепена на най-високо европейско ниво в лицето на еврокомисаря по правосъдие и равнопоставеност на половете Вера Юрова и координатора на ЕС за борба с трафика на хора Мирия Василиаду.
Оратори в конференцията са представители на законодателната, изпълнителната, съдебната и местната власти, сред които председателят на Правната комисия в НС Данаил Кирилов, зам.-председателят на Комисията по култура и медии Ирена Соколова, председателят на Окръжен съд Катя Бельова, началник-сектор в ОД на МВР „Охрана на обществения ред“ Димитър Ичев, неправителствени организации и други. Силен елемент в конференцията е участието на мъже, посланици на кампанията, които за Благоевград са кметът д-р Атанас Камбитов и шесткратният европейски и вицесветовен шампион по таекуондо Тодор Козладеров.
„Да насърчим жертвите да говорят, обществото да ги чуе, а институциите да работят ефективно в тяхна полза.“, призова при откриването на събитието Мария Габриел.Тя каза още, че основната и цел най-после и България да подпише и ратифицира Истамбулската конвенция за защита от домашно насилие, която ще рамкира защитата и ще спомогне за справяне с проблема.
Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов призова да се търсят причините и насърчи да се говори за насилието, защото то е реален съществуваш проблем. В края на своето изказване градоначалника обеща, че в Благоевград ще бъде изграден кризисен център за жени жертви на домашното насилие, което предизвика положителни реакции във всички присъстващи на конференцията.

Comments

comments