Започна конструирането на подпорна стена на АМ „Струма“ край село Мурсалево

Изграждането подпорна стена на автомагистрала “Струма” край село Мурсалево, която трябва да съхрани 1/3 от археологическите разкопки, започна. Това съобщава БГНЕС.
В средата на юни тази година “Пътна инфраструктура” обяви обществена поръчка по чл. 90 за изготвянето на технически проект и изграждането на подпорна стена при археологически обект по трасето на лот 2 от АМ “Струма”, която е с дължина 155 метра. От няколко дни багери разкопаха почти две трети от проучваното в продължение на 15 месеца неолитно селище. Идеята на изгражданата извънредно стена е да ограничи насипа между двата моста, намиращи се на юг и север от разкопките. Стената на стойност 7 млн. лева ще бъде висока до 8 метра, и изградена посредством пилотно-еркерна конструкция. Това означава пробиване на отвори, в които се изливат колони, които ще бъдат свързани с арматура, или ерекрена конструкция.
За сведение, разкопките край Мурсалево, започнаха през април миналата година и приключиха в края на юни 2015 г. Тук бе открито селище, съществувало през VI-то хилядолетие преди Христа, което е основано от земеделци, идващи от Мала Азия и движещи се към Балканите и Европа, опитомили животните и обработвали земеделски култури. Селището се е отличавало с невероятна за тази ранна епоха планировка, има дори централна улица, а някои от къщите, изграждани от плет и мазани с глина, били на два етажа. По неясни причини то било опожарено от самите му обитатели и напуснато. На много по-късен етап, V-ти век преди новата ера, върху останките от селището, траките са извършвали своите обреди. Открити бяха и три скелета на деца, принесени в жертва на боговете.

Comments

comments