Започнаха празненствата на НХГ-Благоевград по случай 135-годишнина от основаването на Българската мъжка гимназия в Солун

Поредица от мероприятия съпътстват 135- годишнината от основаването на Българската мъжка гимназия в Солун, която отбелязва Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” в Благоевград. За кулминацията на честванията e предвиден концерт- спектакълът „ Като феникс от пепелта…”, който днес ще бъде проведен от 18:00 часа в зала „Пейо Яворов”.
Началото на празничния ден вече е поставено в централното фоайе на училището от 8:30 часа с „Час по България” и към този момент осмокласници разказват историята на Солунската гимназия.
В деня на светите равноапостоли Константин-Кирил и Методий, програмата ще продължи с тържествен педагогически съвет в зала „22-ри септември” от 14:00 часа.
Ученици, бивши възпитаници на гимназията, учители и граждани ще положат цветя пред паметниците на Кирил и Методий и на Кузман Шапкарев в двора на НХГ от 16:30 часа.
Ще бъде отслужено и тържествено богослужение и освещаване на училищното знаме. Полагане на цветя и венци ще има и пред паметника на Гоце Делчев.
Солунската гимназия е едно от най-значимите просветни огнища на българите от края на XIX и началото на XX век. Днес Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” – бивша Солунска, се е превърнала в културна емблема на Благоевград и се е утвърдила като съвременно учебно заведение с хуманитарна насоченост с профили на обучение „Хуманитарен” и „Изкуства”.

Comments

comments