Започва изплащането на осъвременените пенсии

Националният осигурителен институт (НОИ) съобщава, че от 1 юли 2015 г., размерите на пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2014 г. включително, се увеличават с 1,9 на сто съгласно решение на Надзорния съвет на НОИ.
Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст, при пълен осигурителен стаж, нараства на 157,44 лв., а максималният размер става 910 лв. (35 на сто от максималния осигурителен доход, който за 2015 г. е 2600 лв.). Определен е нов размер на социалната пенсия за старост – 115,15 лв. месечно, считано от 1 юли 2015 г. Спрямо него са определени и нови размери на всички пенсии, несвързани с трудова дейност. Осъвременените размери на пенсиите ще се получат от лицата с редовното плащане за месец юли, което ще започне на 7-ми юли (вторник) и ще приключи на 20-ти юли (понеделник).
Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще бъде реализирано базирано на изготвен график. Предстои да бъде оповестен в пощенските станции.
Преводите на сумите за юлските пенсии по сметки на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат извършени на 7-ми юли 2015 г.
За новите размери на пенсиите няма да бъдат изготвяни разпореждания за лицата. На същите при поискване ще им бъде предоставян безплатно екземпляр от разпореждането в съответното ТП на НОИ.

Comments

comments