Започва акция Зима, глобяват за неподходящи гуми

Започва традиционната акция “Зима”. От днес до 1 март всички автомобили задължително трябва да бъдат оборудвани със зимни гуми или такива с дълбочина на грайфера не по-малка от 4 мм. Пътните полицаи започват да налагат глоби за шофиране с неподходящи гуми.

Специално внимание ще се обръща и на изправността на светлините, спирачките и чистачките.

Както и в предишни години, акцията се разделя на три части от по 10 дни. Фокусът на първата част е върху автомобилите, във втората част – на пешеходците и пътниците, а третото десетдневие е за безопасното шофиране.

Глобите също са разделени в три категории. Най-малката е 50 лв., след това се покачва спрямо неизправността, като може да достигне 500 лв.

Акция „Зима“ у нас нас тя ще е за 29-и път, обяви председателят на Съюза на българските автомобилисти (СБА) Емил Панчев.

В последните три сезона тежките катастрофи стават все по-вече, посочи той. По думите му миналата зима са загинали 157 души. Касапницата на пътя трябва да спре, каза Панчев.

Димитър Мичев от „Пътна полиция“ заяви, че тази година ще има нулева толерантност към всеки нарушител. В момента близо 10 000 души имат права да пишат актове. Всекидневно 770 екипа работят в страната, а 10 процента от тях са в София.

Първият етап на акция „Зима“ ще е при велосипеди, каруци и електрически малки превозни средства, предимно в тъмната част на деня.

Вторият етап на кампанията ще е насочен към пешеходците. Ще се обръща внимание на правилно пресичане и отнемане на предимство.

Третата част е насочена към техническото състояние на превозните средства, като се набляга на фаровете.

На магистралите ще има акция, която няма да допуска велосипедисти.

Мария Ботева от “Пътна полиция” отчете, че миналата година в рамките на акция “Зима” са проверени 128 159 превозни средства. Леките коли са над 108 хиляди, 15 941 камиона също са били проверени.

Почти 5000 са констатираните неизправности. Най-честата нередност е неизправност на светлинните системи. В 168 случая са установени износени или разкъсани гуми.

Съставени са над 8000 акта, издадени са над 36 000 фиша. Спрени са от движение 397 коли.

И тази година ще има глоби за нередности. Те започват от 50 лв., припомни Ботева и призова всички да подготвят колите си за движение при зимни условия.

Номерът на автомобилите трябва да е четлив и да се вижда, защото иначе има санкция, припомни Ботева. По думите ѝ трябва да се провери отоплителната система на автомобила и аптечката.

„Автомобилна администрация“ ще проверява техническата годност на камиони и автобуси. Акцент тази година ще е транзитният трафик. С всяка година той расте, показва статистиката.

Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Ясен Йорданов каза, че от 1 ноември всички магистрали вече са в зимен режим. Почистващата техника е подготвена.

Живка Димитрова от БЧК припомни, че аптечката е изключително важна, защото благодарение на нея може да бъде спасен живот. Изключително важно е образованието по пътна безопасност за децата, посочи тя.

Росен Рапчев от агенцията по пътна безопасност призова да променим поведението си като участници в движението. По думите му гумите на превозните средства са изключително важни. Освен това трябва да бъде увеличена дистанцията между превозните средства, да бъде намалена скоростта и да не се предприемат опасни маневри.

Пешеходците да бъдат внимателни, да се оглеждат при пресичане и да не бъдат с тъмни дрехи вечерта, призова още Рапчев, цитиран от БТА.

Comments

comments