Започват проверките на туроператорите по морето

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверки на туроператорите, хотелите, ресторантите, атракционите и аквапарковете по морските курорти. Това каза председателят на Комисията Димитър Маргаритов. Проверяващите ще следят какво предлагат туристическите агенции, за да се установи доколко са надеждни.
”Най-важното нещо е вписването им в актуалния регистър на Министерството на туризма, който е качен на сайта на ведомството. Туроператорите трябва да имат валидна застраховка при евентуално неблагоприятно развитие на ситуацията, гарантираща обезщетения на пострадалите туристи”, каза още Маргаритов.
Важно напомняме относно проверките през активния летен сезон е, че ще бъде гарантирана безопасността на атракционите и аквапарковете. От началото на следващия месец ще заработят приемни на КЗП на открито в големите градове и курортни комплекси по Черноморието. Това ще даде възможност на туристите да получат консултация или да подадат сигнал за нарушение в близост до мястото, където почиват. Адресите на приемните ще бъдат обявени допълнително.
„Предстои преглед на общите условия и договорите на всички банки и институции, които се занимават с кредитиране. БНБ ще предостави на КЗП списък на имената им, за да бъдат изискани договорите и общите условия, при които предоставят услугите. Прегледът ще се осъществи в рамките на няколко месеца”, съобщи Константин Арабаджиев, член на КЗП.
Ще бъдат основани пет специализирани помирителни комисии в секторите енергетика, водоснабдителни и канализационни услуги, електронна търговия и съобщения, транспорт. Това оповести Константин Райков, член на КЗП. Той поясни, че комисиите ще бъдат безплатни за потребителите и че срокът, в който комисията трябва да излезе с помирително предложение /след размяната на всички книжа: жалба, възражение, отговор на жалбата/ е 90 дни.

Comments

comments