Западни медии: Огромна руска ракета от пето поколение ще елиминира защитата на НАТО и покоси Европа за секунди

Русия се подготвя за изпитания на новата тежка междуконтинентална балистична ракета от пето поколение с шахтово базиране РС-28 „Сармат”, която трябва да смени Р-36М (по договора за СНВ е РС-20А „Воевода”, по класификация на НАТО е SS-18 Satan). По този повод Западът започна открито да нервничи, независимо от предвиденото за днес активиране на противоракетния щет на САЩ над Европа, пише Дейв Маджумдар в The National Interest.Русия се готви да изпробва изключително модерна ядрена ракета, способна да елиминира защитата на НАТО и да покоси за секунди голяма част от Европа, пише и „Дейли мейл“.

Балистичната междуконтинентална РС-28 „Сармат“ взема 7 км за секунда и е в състояние да пробие противоракетния щит на алианса. Тя може да носи бойни глава от 40 мегатона, 2000 пъти по-мощна от бомбата над Хирошима. Ракетата с обсег 10 000 км може да достигне САЩ и да унищожи райони с размерите на Франция или Тексас, обяснява „Дейли мейл“

В замяната обаче ще има приемственост, тъй като „Сармат” ще наследи от „Воевода” качествено подобрен вариант на нейния двустепенен течногоривен двигател. Тенденцията по света е заменяне на ракетните течногоривни двигатели с твърдогоривни, те обаче имат по-малка мощност. Затова „Сармат” ще бъде стационарна, в момента се довършва първата пускова шахта на космодрума в Плесецк. През идващото второ тримесечие ще започнат нейните изпитания с „горещи” стартове.

Никъде не се сочат тегловни характеристики на „Сармат”, но се предполага, че масата й е в диапазона 120-150 тона, а само бойната й част е над 10 тона.

Новият ракетен комплекс се отличава от предишното поколение преди всичко със средствата за защита от ПРО на противника, преди всичко със суборбиталната си траектория и силно маневриращите хиперзвукови бойни блокове. Очаква се далечината на действие на комплекса да позволи на ракетите да достигнат САЩ не само по най-кратката траектория, но и през Северния и Южния полюс, заобикаляйки съществуващите системи зе ПРО, съобщава Mirror.

Пълна информация за възможностите на РС-28 засега липсва, обаче е известно, че приоритет в разработката на комплекса е отдаден на средствата за борба против ПРО. За да преодолее ПРО на противника, ракетата ще има двигатели с мощност почти като за извеждане на космически апарати в орбита около Земята. Изобщо „Сармат” ще може да извежда на орбита по-малки спътници без допълнителни доработки. Очаква се в края на срока на експлоатацията ракетите да бъдат използвани за извеждане в орбита на граждански космически апарати.

За „Сармат” се създават специални маневриращи хиперзвукови бойни глави Ю-71, способни да маневрират по наклон на траекторията и по курс. С отчитане на развиваната от тях скорост, те ще бъдат недостижими за поразяване както от съвременни, така и от перспективни средства за ПРО. Кръговото вероятно отклонение на такава бойна глава ще съставлява само 10 метра вместо 250 на съвременните, което ще позволи използването на комплексите дори в локални войни посредством кинетичната енергия на ракетата без ядрен заряд.

На земята шахтата на РС-28 ще бъде прикривана от комплекс за активна защита „Мозырь“, който с помощта на пакет от 100 цеви ще изстрелва срещу приближаващата ракета на противника облак металически стрели и топчета с диаметър 30 мм (40 хиляди поразяващи елемента) с височина на изхвърлянето до 6 км – топчетата са предназначени за разрушаване на атакуващия боеприпас на малки височини, а стрелите – високо.

Началото на летателно-конструкторските изпитания на РС-28 „Сармат” са обявени за юли-август 2016 г. В случай, че те са сполучливи, се очаква ракетите да бъдат приети на въоръжение в края на 2018 г.

Comments

comments