Замесена ли е и в друга схема „Агромах“?

След като в петък, при операция срещу престъпна група за данъчни измами, Спецпрокуратурата, ГДБОП и НАП претърсиха адреси на „Агромах“ ЕООД и „Пътища Пловдив“ АД, днес бившият заместник-председател на СДС Борис Марков разказа в предаването „Tази сутрин“ по bTV, че след фалита на КТБ буферна фирма е получила плащания, дължими на „Агромах“ от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Той е подал сигнал за това в прокуратурата, но акцията от петък може и да не е по този сигнал, „не знам дали става въпрос за моя сигнал или прокуратурата има други мотиви“, каза Марков.

Той обясни своя сигнал: Представете си фирма, която взема кредити от КТБ, строи пътища и има вземания от АПИ. КТБ фалира, фирмата спира да обслужва кредитите си, те стават изискуеми. Сметките са запорирани и всички средства, които влязат в сметките, трябва да отидат за фонда за гарантиране на влоговете, т.е. в държавата. Месеци след фалита на КТБ се регистрира нова фирма – „Индустриални инвестиции“, която започва ударно да изкупува цесии. Не след дълго фирмата, получила големите кредити от КТБ, прехвърля своето вземане към „Индустриални инвестиции“. Така, чрез серия цесии, вземането е прехвърлено на новата фирма.
„Индустриални инвестиции“ прехвърля същото това вземане от АПИ на фирма „Агромах холидей“. От регистрирането си през 2011 г. тази нов фирма не извършва никаква дейност, няма служители, нито оборот. АПИ, без никаква проверка, превежда над 3,8 млн. лв. на тази фирма. Това става през есента на 2014 г. Впоследствие парите са излезли от фирмата.

Марков каза, че е подал сигнала, защото „Агромах холидей“ е в процедура на ликвидация и в края на април тази компания няма да съществува и няма да може да се потърси къде са отишли парите.

„Агромах“ е собственик на 100% от „Агромах холидей“. Това е една и съща група компании заедно с „Пътища Пловдив“. „Индустриални инвестиции“ е буфер, който трябва да направи фиктивни сделки, за да може да се прехвърлят вземанията.

Директорът на „Индустриални инвестиции“ Веселин Бушев се включи в предаването с коментар по телефона, за да каже, че твърденията на Марков са „въздушни“ и не са подкрепени с нищо. Парите, които сме получили, са отишли в КТБ под формата на прихващане, което е официално признато, посочи той. Всяко търговско дружество има законни вземания и може да прави с тях всичко, което е разрешено по закон.
Методи Бачев, шеф на „Агромах“ ЕООД, също коментира обвиненията. „Ако управителите на търговските дружества нямат право да се разпореждат с имуществото, направо да сменят закона, да забранят цесиите и частната собственост и да върнат комунизма“, каза той.

Бачев увери, че „Агромах“ е публична компания с активи за над 300 млн. лв., „стоим с лицата и хората си пред обществото и можем да покажем документи за всичко“.

„Агромах“ работи 99% държавни поръчки, плаща всичките си задължения към държавата. Само тази година ще плати 10 млн. данъци. Имаме да получаваме 6 млн. лв. ДДС от държавата, каза още Бачев.

Ако някой под някаква форма от държавните институции установи нарушение, ще платим всяка стотинка, обеща Бачев. По думите му всички удостоверения от НАП за компанията са чисти.
Помолен да коментира новините от петък, че „Агромах“ и дружествата от групата на „Пътища Пловдив груп“ чрез буферни дружества са намалили дължимия от тях ДДС за внасяне и на държавата е нанесена щета от 14 млн. лева, Бачев каза, че „ако някой докаже, че дължим 14 млн. лв. на бюджета, ще му дадем половината пари“.

За съобщението, че служителка на базата на „Агромах“ в района на Благоевград се е опитала да изнесе в сак сумата от около 1 млн. евро, Бачев каза, че не става въпрос за сак, а за пари в каса на дружество. Никой не се бил опитал да ги изнася, но той не можел да коментира повече, защото тече разследване.

Бачев също така попита в качеството си на какъв се представя Марков в случая – на представител на австрийска фирма, „представител на жената, с която живее на семейни начела и строи незаконни молове, представител на Прокуратурата, НАП, КТБ или на кого?“. „За какво се бори? За едни 200 млн. поръчка за толтаксите или изпълнява поръчката на някои негови приятели, с които се е виждал в последните дни и е взел едни парички“.

Той нарече Марков „цървул“ и предложи да му даде работа като багерист, „за да види как се изкарват честно пари“. Щял да му даде хубава заплата, защото, като го гледа, е гладен.

Марков обясни, че не се фокусирал върху „Агромах“, а върху КТБ и сигнал за прехвърлянето на вземанията е постъпил при него, докато е бил в ръководството на СДС и се е занимавал с подобни случаи.

Бачев обяви, че е готов да се срещне с Марков в студиото на bTV още във вторник. Марков обаче каза, че с човек като Бачев ще се срещне само в съда.

Междувременно от АПИ изпратиха писмо, в което се казва, че всички действия на Агенцията се изпълняват в съответствие със законодателната уредба, а твърденията на Марков са лъжовни, затова срещу него ще бъде заведено дело за клевета.

Comments

comments