Заляха пазара с фалшив мурсалски чай

Заляха пазара с фалшив мурсалски чай. Това съобщиха производители на истинската билка. Те възнамеряват да я патентоват, за да се разграничат от подправените продукти.Смята се, че само чаят отгледан над селата Мугла и Триград в Родопите има лековити свойства. Чаят е под забранителен режим и може да се бере само за лични нужди.Големи части от подправените продукти са отглеждани в други части на страната и съответно под други климатични условия.
Д-р Анатоли Аликовски коментира пред бТВ, че само чаят, растящ над 1100 метра надморска височина има лековити способности. Той е доказал лечебните свойства на билката за редица болести – рак и аденом на простата, уратни камъни, възпалителни заболявания в пикочо-половата система при мъжа и жената, безплодие,анемия и влияе на половата мощ. Д-р Аликовски препоръча да се търси истинският продукт, за който надморската височина е ключова.
Любен Ушев , производител на мурсалски чай от 20 години, твърди, че мурсалският чай е един от уникалните за страната продукти: „Това е родопското богатство, и на България и на Родопите, ние с това можем да се похвалим пред целия свят“.
Общините Девин и Смолян, на чиито територии расте лечебната билка, подкрепят искането за патентоване на марката „Мурсалски чай“.

Comments

comments