Законът за равните възможности предвижда повече жени в държавната администрация и в частния бизнес

Нови промени преобръщат начина на работа във всяка фирма

Повече жени в държавната администрация и в частния бизнес. Това предвижда Закона за равните възможности, който МТСП ще представи наесен, пише „Монитор“. Той ще увеличи натиска, и то системно, върху администрацията и частния сектор да не се наказват хората по полов признак, заяви вицепремиерът Ивайло Калфин пред БТА. Преди да се вземе решение дали да бъдат въведени квоти за разпределените на мъже и жени ще се организират обществени дебати. Според Калфин квотите могат да се приложат освен в администрацията и частния сектор, и в парламента. Това ще гарантира по-високо участие на жените, подчерта той.

Според Евростат през 2013 година дамите, които заемат лидерски постове у нас са били 13%, докато средният им дял за ЕС е бил 6%. Въвеждането на квоти при наемане на ръководни кадри беше предложена от ЕК през 2012 година.

Идеята е до 2020 година 35% шефовете на големите компании да са жени, на което се противопоставиха десетки държави, сред които Великобритания и Германия. България също не се съгласи с предложението, като становището на МТСП бе, че ако квотите се приемат, това означава, че служителите ще се назначават по полов принцип, а не според квалификацията им. Новият закон за равните възможности ще гарантира и еднакво заплащане на мъжете и жените.

Сега за една и съща позиция дамите получават с 13,5% от представителите на силния пол. Пенсионерките пък взимат средно с 40% по-ниски суми. А според Калфин това е нечестно.

Comments

comments