Задържаха 33-годишен от Кочериново за жестока гавра с възрастни хора

От полицейски служители на 01 РУ-Благоевград, работещи по получени сигнали за опити за телефонни измами, в извършено престъпление по чл. 209, ал. 1 от НК, е разобличен Б. Г. /33г. / от с. Кочериново, обл. Кюстендил. Чрез обаждане на домашен телефон на възрастни хора, от непознат за тях мъж, който се представя за лекар им е съобщавано, че при производствен взрив е пострадал техен роднина и за лечението му е необходима парична сума, която трябва да предадат на специално изпратен човек /санитар/. В хода на разговора потърпевшите са разпитвани за имена на близки и роднини, както и за жилищата в които живеят. Целта на телефонните измамници е да държат потърпевшия непрекъснато на телефона, като по този начин възпрепятстват възможността той да се свърже със своите близки или с органите на реда.

ОД на МВР-Благоевград призовава гражданите за повишено внимание и проява на мнителност по отношение на лица, които чрез телефонно обаждане ги въвеждат в заблуждение с цел получаване на парични суми.

За предотвратяване на подобен вид престъпления, в случай на телефонно обаждане, при което е поискана парична сума, лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки е необходимо гражданите веднага да се свържат с близки, роднини или съседи и веднага да позвънят на тел. 112 (избира се безплатно).

Comments

comments