Задава се нов локдаун в Европа заради ковид-19

Две провинции в Австрия се затварят от понеделник, Словакия ще изолира неваксинираните

 

Две австрийски провинции – Горна Австрия и Залцбург, обявиха пълен локдаун от понеделник, предава австрийската информационна агенция АПА, цитирана от БНР.

„Затваряме и училищата, нямаме друг избор“, обясни министър-председателят на Залцбург Вилфрид Хаслауер.

Двете провинции са най-силно засегнати от четвъртата вълна на пандемията. Новите случаи в близо деветмилионна Австрия за последното денонощие са над 15 хиляди, а починалите са 55.

От понеделник в Австрия е в сила карантина за неваксинираните, които могат да излизат от вкъщи само за да отидат на работа или да пазаруват.  Правителството на канцлера Александър Шаленберг засега отхвърля въвеждането на пълен локдаун в цялата страна.

– Словакия ще въведе по-строги мерки за неваксинираните срещу ковид-19 на фона на увеличаването на заразените и хоспитализираните, които натоварват здравната система, съобщи премиерът Едуард Хегер. „Това е локдаун за неваксинирани“, каза той на пресконференция, предавана пряко по телевизията.

– Русия регистрира рекорден брой починали от ковид-19 второ поредно денонощие, въпреки че новозаразените започват да намаляват. Руският оперативен щаб за борба с инфекцията съобщи днес за 1251 починали от ковид. Предишният рекорд от 1247 смъртни случаи бе регистриран вчера. Новозаразените са 37 374.

Според здравни експерти сегашният епидемичен взрив се дължи на ниските нива на ваксинация и несериозното отношение на обществеността към наложените ограничителни мерки. Под 40 процента от почти 146-милионното население на Русия са напълно ваксинирани, въпреки че страната бе една от първите, разработили ваксина срещу новата инфекция.

Руското правителство каза, че догодина ще бъдат въведени нови ограничения и достъпът до много публични места, както и до вътрешните и международните полети, ще бъде позволен само на ваксинираните, прекаралите болестта и освободените от ваксинация по медицински причини.

– Белгия въвежда от идната седмица задължително поне 4 дни работа от вкъщи. Мярката ще бъде валидна до 12 декември. Причината е надигането на нова ковид вълна с около 10 000 заразени дневно.

– Европейската комисия ще направи в петък препоръка за удължаване на употребата на сертификатите за ковид за пътуване в ЕС, каза източник, запознат с въпроса, пред EURACTIV. Източникът добави, че срокът на сертификата ще е дванадесет месеца след прилагането на последната доза ваксина срещу ковид. Това означава, че след изтичането на срока на документа за пътуване ще е необходим тест или имунизация с трета доза.

Източник: СЕГА БГ

Comments

comments