Загубихме ли човещината си? Бременна издъхна в адски мъки, остави три деца без майка

„Събуди се, бе, човек. Събуди се. Стани, стани”, се молел през сълзи пловдивчанинът Георги Делчев на вече мъртвата си съпруга в болничната й стая. Стоилка Делчева на 31 години издъхнала в АГ клиниката на УМБАЛ „Свети Георги” в нощта на Голяма Богородица
Жената, която е майка на три деца, била бременна с четвъртата си рожба. В малките часове на 15 август тя била откарана с линейка до здравното заведение и след като минала първичните прегледи и изследвания в Спешното приемно отделение, била пренасочена към АГ клиниката на третия етаж.
„Молих ги на колене да я оперират. „Моля ви се, оперирайте я”, им казвах. И докато бях на вратата на АГ клиниката, видях, че има камера. Дано тази камера да ме е заснела как им се молех като куче да я оперират. Казах им, че ще разпиша всички документи, само и само да ѝ спасят живота. Обясних им, че тя има три деца. Да спасим нейния живот. Сега какво стана? Остави три сирака”, плаче съкрушен Георги. От спешното я прехвърлили към АГ отделението и тъй като била с много силно кървене, предложили да я приемат. Веднага след това последвал въпросът дали Стоилка е здравно осигурена.
„И когато разбраха, че не е, започнаха да се заяждат. Казах им, че днес е събота, Голяма Богородица и че в понеделник веднага ще им занеса документ, че осигуровките са платени. „Не сме ги платили, но не е от хубаво. Но няма проблем, в понеделник ще ги платя”, им казах. Оттам докторът се ядоса и започна да се държи с безразличие и пренебрежително.
Георги тръгнал към дома им, за да вземе личните вещи, но трябвало да се върне обратно, защото съпругата му се обадила и му казала:„Моля те, връщай се. Искат да ме връзват. Искат да ме убият. Ела да се разпишеш да направя аборт. Моля те, върни се по най-бързия начин”. Съпругът се върнал обратно до болницата, но не го пуснали при жена му.
„Помолих сестрата да вляза, за да се опитам да успокоя жена си, но не ме пусна. Докато висял на вратата, не спирал да се моли жена му да бъде оперирана. Сестрата му отвърнала: „Ами няма здравни”.
След като не го пуснали вътре, съпругът тръгнал да търси приятели, за да дарят кръв, но получил ново телефонно обаждане, този път от лекар от болницата. Той повикал Георги веднага да се върне до клиниката, за да поговорят. Когато мъжът отишъл за трети път, му заявили: „Жена ви не издържа”.

Comments

comments