Загиналата трагично в Лесидрен Велислава спечелила обучение в НАСА

16-годишната Велислава Цанкова от Троян, която бе премазана при нелегална гонка между две коли в Лесидрен, спечелила обучение в НАСА. Това показа справка на сайта на СОУ „Васил Левски“ в Троян. Загиналото момиче в катастрофата било сред 5 деца от училището, които преди 3 години посетили Международния образователен лагер в космическия център на НАСА в Измир.
След като успешно се представили в конкурс за написване на есе на национално ниво, децата от Троян били избрани да участват в международния космически проект по програма „Млади лидери в науката“. В рамките на една седмица през август 2012 г. те получили възможност да изпробват космически стимулатори, да работят в модерни лаборатории, да наблюдават Космоса от лаборатория, пише в. „Стандарт“.
Заедно с връстници от Италия, Йордания, Полша, Италия и Казахстан децата от Троян конструирали балони, ракети, изучавали звездното небе.
Велислава изпратила освен това в края на учебната година няколко есета на учителката си по литература. „Борете се за мечтите си“, пише младото момиче в едно от тях и съжалява, че още не е открила таланта си.
Момичето от Троян и 16-годишният Марино Цветанов от Лесидрен загинаха трагично, след като бяха пометени от аудито на 28-годишен мъж, който участваше в автогонка с авер в ловешкото село.

Comments

comments