Забулената ученичка от Вълкосел записвала тайно разговорите в директорския кабинет

 

7

Скандални разкрития: Забулената ученичка от Вълкосел записвала тайно разговорите в директорския кабинет

 

Ученичката от с. Вълкосел Емине Шаматарева, която обжалва в съда заповедта на директора на СОУ „Христо Ботев“ за преместване в друго училище, защото не спазва наредбата за вътрешния ред и посещава часовете със забрадка, продължава да ходи забулена. Това заяви класната ръководителка Инцафка Дерменджиева, която бе разпитана като свидетел на делото в Административен съд – Благоевград.

 

„Емине ми е съседка и миналото лято я видях да ходи забрадена. Тя дойде със забрадка на училище на 15 септември и до ден-днешен продължава да идва така. Уведомих директора, разговаряхме с родителите, проведохме и родителска среща, на която бе представен правилникът за вътрешния ред в училището, който забранява носенето на забрадки, бурки и очила. Ученичката отказа да свали забрадката, която сложила в името на религията, и бях принудена да напиша докладна до директора да й бъде наложено наказание.

 

 

 

Тя бе наказана с предупреждение за преместване и, когато изтече, я предупредих, че, ако нарушава правилника в училището, ще последва ново наказание.

 

На 15 януари 2016 г. преди първия час тя започнала да събира подписки в нейна защита сред съучениците си от 9 „а“ и „б“ клас, като им казала: „С мен ли сте, или не сте, защото може да ме изключат?”, като ги уверила, че има разрешение за подписката от ръководството на училището. Когато разбрах и я попитах каква е тази подписка, тя отговори, че баща й я накарал. Напомних на учениците, че нямат право да участват в митинги, събрания и стачки, и като разбраха, че са излъгани, се стигна до конфликт, който бързо бе овладян. Емине отказа да свали забрадката си и последва второто наказание – преместване в духовно училище”, обясни класната ръководителка. Тя поясни, че забрадката, която носила ученичката, не била като онези, които си връзват старите жени в селото, а с боне отдолу.

 

На въпрос на бащата Расим Шаматерев, който представлява дъщеря си на делото, има ли в училището хора от персонала, които ходят забрадени, учителката отговори, че чистачките и готвачките носят кърпи на главите си по хигиенични причини. В подкрепа на това адвокат Даниела Стойкова представи и заповеди на директора Митко Джуков, съобщи Струма.бг.

 

От разказа на класната стана ясно, че, когато Емине давала обяснения за поведението си в директорския кабинет на 22 март, записвала разговорите с мобилния си телефон, който оставила на масата. Директорът я попитал дали ги записва и тя отговорила: „Баща ми слуша“.

Расим Шаматарев попита класната дали дъщеря му е обиждана от нейни съученици и какви мерки са взети, били ли са наказани. Отговорът на учителката беше, че две момчета са я нарекли „джихадистка” и „Ал Кайда“, но били предизвикани. Конфликтът бил овладян, а учителката помолила учениците да не притесняват Емине, която иначе била спокойна и добра ученичка.

 

В същата посока бяха и показанията на педагогическия съветник Афродита Дерменджиева, която заяви, че само Емине ходи забрадена в училището. С нея били провеждани много разговори да промени външния си вид, но казала, че няма да свали забрадката си, която носи в името на Аллах.

 

Свидетелствата на учителите бяха посрещнати от присъстващите в залата поддръжници на Расим Шаматерев, сред които беше зам. районният мюфтия Али Ибрахим, с неодобрение, възгласи „дискриминация” и язвителни подмятания – „възродители“.

 

Емоционално протече разпитът на първата братовчедка на Емине – 24-годишната Айше Башова, която завършила същото училище в село Вълкосел. Тя започнала да ходи забулена от втория срок на 7-ми клас през 2005 г.

 

Свидетелката, която дойде и в съда със забрадка, разказа няколко случки от ученическите си години, които илюстрират, по думите й, психическия тормоз, на който била подложена.

 

Учителят по математика се развикал: „Ще свалиш ли забрадката? Ти рана ли имаш на главата?”. След като и друга ученичка се забулила, двете били викани в кабинета на директора, който ги държал прави по няколко часа и им крещял, а на нея казал, че с тази забрадка няма да стане студентка, а ще работи на полето.

 

Айше Башова станала студентка по педагогика в ЮЗУ, където ходила на лекции забрадена, после преподавала така на ученици от Бургас и се надявала, като изтече майчинството й, да стане специален педагог. Тя поиска да представи дипломите си, на които е снимана със забрадка, но съдията не счете за необходимо.

 

С разпита на свидетелите делото приключи, като решението на съдия Ваня Вълкадинова да потвърди или отмени заповедта на директора на гимназията за преместване на Емине в друго училище ще стане ясно в законовия срок.

 

В кулоарите зам.-районният мюфтия Али Ибрахим обясни присъствието си на делото с желанието си да защити правата на едно дете. „Всеки ден едни и същи хора разпалват искрата на омразата. Пее се старата песен отпреди 25 години на нов глас. Свидетели сме на възродителен процес в действие и не знам докога мюсюлманите ще търпим”, заяви той.

 

Правилата в училище трябва да се спазват, категорични пък бяха директорът и учителите от гимназията в село Вълкосел.

Comments

comments