Заблуда ли са намаленията, с които ни примамват от витрините на търговската улица на гр. Благоевград – анкета

Ето че настъпи един от най-силните месеци за търговците на бутици и магазини – септември. Мнозина от тях разчитат финансово предимно на него до започване на коледните и новогодишни празници, когато е най-големият бум по продажби не само в България, а и навсякъде в християнския свят.
Знаем, че със септември се чува ехото на предстоящия училищен звънец, който мъчи родителите нощем, чуващи го като неприятно стържене по така или иначе оскъдния монетен излишък в семейната хазна – как ще облекат децата си. И въпросът е не толкова стилови, колкото отново мъдрещ се в материалната му страна. Звънецът може да има приятен и игрив звук за децата, които ще посрещнат любимите си приятели и приятелки от училище на прага на класните стаи, готови за нови подвизи към порастването и към любопитството, нарастващо пропорционално с потапянето им с помощта на училищните преподаватели именно между четирите стени във вълнуващи теми и знания, част от живота и науката, както и от изкуството му като цяло. Ала все пак, колкото и да е трудно – и най-бедният родител успява някак си да стъкми ситуацията купувайки по чифт нови маратонки, панталони и яке за подрастващите си родственици.
Така е – месец септември е предвестник, че колкото и да са топли лъчите му, колкото и с нищо да не показва, че лятото си отива, ние знаем, че скоро това ще стане факт, ще паднат листата от дърветата и ще задухат есенните ветрове. Трябва да бъдем подготвени, а смяната на гардероба го изисква.
По-скоро изключение, отколкото правило е търговците да не прибегнат до най-обикновени хитрини, за да подмамят хората точно при тях да разгърнат портфейлите си и да не излязат с празни ръце. Те не рядко лъжат посетителите за големи процентни намаления – както на лятната колекция, така и на есенната, която вече краси витрините на благоевградските магазини в централната част на града.
Там спряхме няколко случайни пешеходци да ги попитаме – реални ли са според тях посочените примамливи предложения със високи процентни намаления. Една жена сподели, че лично е станала свидетел на подмяна на цена, за да бъдат заблудени купувачите, че купуват стока на стойност няколко пъти по-ниска от реалната.

Comments

comments