Журналисти от Благоевград и студенти от Русенския университет опознаха европейските институции по покана на Мария Габриел

Интензивна програма за опознаване на работата на европейските институции организира зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел за журналисти от благоевградските медии, студентите отличници на Русенския университет и клуб „Европеистика“. Целта на домакина бе посетителите да опознаят в максимална степен как функционират институциите, по-специално Европейският парламент, и какви са приоритетните им теми за новия парламентарен сезон.

В първия ден от двудневното си посещение, българската група се запозна с ролята и отговорностите на Европейския парламент и Европейската комисия, по-конкретно с работата на Мария Габриел. Превес в дискусията взеха досиетата, по които тя работи в момента в областта на външната политика на ЕС, визовата и миграционната политики, сигурността, правата на жените и равенството между половете. За активната си работа като европейски парламентарист, преди броени дни Мария Габриел бе определена за един от най-влиятелните евродепутати в класацията Топ 25 на авторитетната организация Вотуоч, наблюдаваща пряко работата на членовете на Европейския парламент.

2 (4)

Вторият ден от визитата в Брюксел предостави възможност на журналистите и студентите да се срещнат с ключови фигури от Групата на ЕНП в Европейския парламент.

Във фокуса на дискусията с председателя на Групата на ЕНП Манфред Вебер бяха темите за бежанската и миграционна криза, борбата с тероризма, сигурността, конфликтите в съседните на Европа страни, Брекзит, възможностите за младите хора. Манфред Вебер потвърди отново необходимостта от един интензивен обмен на информация между националните служби на държавите-членки, тъй като този обмен към момента не функционира достатъчно ефективно. Той даде висока положителна оценка на усилията на България и премиера Бойко Борисов в охраната на външната граница на Съюза и отправи послание за по-голяма подкрепа към държавите-членки като България, които осигуряват защитата на границите на ЕС. „В случая е важно да се гарантира сигурността на границите, защото не само сирийски бежанци пресичат европейските гранични линии. Вниманието ни трябва да бъде съсредоточено и в засилване на партньорството със съседните на Европа страни, тъй като сме заобиколени от конфликти, изискващи единен отговор на предизвикателствата“, посочи Манфред Вебер.

3 (2)

Разговорът с Кристиан Преда – координатор на Групата на ЕНП в Комисията по външни работи, засегна въпроси, свързани пряко с интересите на България и Румъния. Фокусът падна на Вишеградската четворка, Шенген, еврозоната, визите за Канада, общата селскостопанска политика. В контекст на външната политика стана ясно, че е необходимо засилване видимостта на действията на ЕС и по-тясно сътрудничество с третите страни. Кристиан Преда отправи призив към младите посетители да бъдат добре подготвени и образовани, за да не са странични наблюдатели на политиките на Съюза, а да участват пряко във формирането и прилагането им.

Comments

comments