Журналистиката, от която ни се повръща

http://brato.bg/
Журналистиката в България е като кенеф, брато. Всички се изхождат както и когато намерят за добре. Безумни заглавия, безумни репортажи, безумна некомпетентност и безумна незаинтересованост се леят от безумието на журналистите ни. Миризмата от работата им е кратка, не повече от 3-дневна, но отеква много на дълбоко в душите на хората, които свикват да се интересуват от магии, които се правят с пичи косъм, от това кой на коя е бутнал шперца, дали една или друга си пере дантелените прашки и дали ще се мре в днешния ден от дъжда, от слънчевите лъчи, от вятъра, от въздуха или просто щото трябва.

Помията, наречена българска журналистика, ни кара да съберем няколко разработки, които като видим или чуем, почва да ни се повръща зверски. Това са едни от най-тъпите неща, бълвани от медиите. Чети и не се ядосвай прекомерно, за да не стигнеш като нас до хапчета.
Опасна жега! Ще се мре!

Само да стане лято, веднага се започва с такива заглавия по сайтовете и вестниците. Телевизиите също са на фронтална позиция, като опасността от умирачка е в централната емисия, в прогнозата за времето и в сутрешния блок.

Каква е истината? Подпухнали репортерки маат свински ребърца и пият газирано в топлото време, от което им става зле и жега, за да се сетят, че от това, разбираш ли, става материал. Когато дойде зимата, всичко се променя на “Кучи студ! Ще се мре!”. Чели сме още, че дъждът пък е опасен за костите, а вятърът за кожата, изобщо ако искаш да загинеш в адски мъки, брато, вярвай им.
Колко пари ще ни излезе празничната вечеря?

Всяка година е едно и също. Некви с микрофони питат хората какво ще има на трапезата им и колко ще струва партито за Нова година, за 14 февруари, за Великден, за Гергьовден, за Петровден. Ебати уникалния репортаж! Да ти е кеф да си срежеш вените по дължина в топла вана.

Истината е, че на репортерите не им пука колко пари ще дадат за празничната вечеря, защото повечето от тях взимат хубава цифра.
Пролетната умора

Как да я борим? Как да я познаем? Какво да ядем, кога да пием, кога да ебем, кога и как да живеем? Пролетната умора е като Станка Златева след основно и три рунда десерт – тежка, потна и не мирише добре. Ще я борим с позитивно мислене и късметчета от кафе. Писнало ни е от едни и същи работи и журналистическа импотентност. Пролетната умора не е никва умора, просто яж и си носи новите дрехи, брато. След секс задължително яж, знаем, че се раздаваш. Българските журналисти биха искали да ти кажат и това, но понеже е прекалено кратко и прекалено истинско, не става.
Задръстванията по празниците

“Километрични опашки по магистрала “Хемус” или “Голямото преселение започва от днес”. Живи връзки от мястото на събитието. Камери, микрофони, батерии, стативи. Репортери се включват в новините и предават ексклузивно, че хората няма да стоят в столицата за празниците. Нечувано! Не мигаме и не преглъщаме от вълнение. Залък хляб в едната ръка, бира в другата, а напрежението в стаята от този изумителен съспенс е толкова тежко, че можеш да го режеш с нож. Изпаренията на бензин, псувните и клаксоните от задръстванията влизат от телевизора в стаята, после ти става лошо от тебе си, че си ги слушал изобщо и си им дал шанс. Три дни по-късно новината вече търпи жестоко развитие: “Софиянци се завръщат” и отново “Километрични опашки по магистрала “Хемус”. Аре бе! Нема ли край тая мъка?
Парното поевтинява през май

Това го чухме от една новинарска емисия и ни се наложи да си купуваме друг телевизор, защото на плазмата кинескопите не се сменяват. Кажете честно, колеги, наистина ли през май месец няма да се греем на парно?

Само като чуем Топлофикация и си знаем, че тая новина сме я чували и преди.
Депресията след лятната ваканция

Преди дни по телевизията чухме някакъв психолог, който даваше съвети на зрителите как, аджеба, да преборят депресията след лятната ваканция. Чети внимателно, брато – депресия след ваканция. Чаткаш ли? Каква депресия, бе, куре?! Нали сме почивали до вчера!

“Ефектът е поразяващ, когато вземете мида или рапанче от морето, където сте прекарали вашата почивка и си го занесете на работното място. Така то ще ви напомня за хубавата почивка, която сте си прекарали”, коментираше психологът, който навярно е с памперс и взима лекарства със зелена рецепта. Ние засега не, така че си запушваме ушите като Джоуи.
Клишета

Крадците винаги са нагли, мерките са драконовски, сезонът е пред провал, хората оцеляват, алармират, споделят пред еди-кой си, убийците са добри съседи, еди-какво си време посрещна еди-кой си отбор, треньорът умува тактиката, играчите се готвят на 100%, контузията е неприятна, стана ясно и предстои да разберем, кредит на доверие, оставката се хвърля, прокуратурата погва, избягали в неизвестна посока, еди-кой си излиза за победа…

Накрая те молим да се шибнеш по челото веднъж, тъй като сме ти приготвили умопомрачителни статии от вестници и едно специално видео.
1


2
3
4
5
6
7
8
9

Comments

comments