Жителите на Перник пропищяха от плъхове с големина на котки

Огромни плъхове налазиха блоковете в Перник. Гризачите, от които пропищяли жителите на града, били с големина на котки и обитавали мазетата, пише „Мироглед“. „Понеже имаше хлебарки в блока, решихме да напръскаме. Събрахме пари от всеки апартамент и викнахме фирма за деритизация. Когато хората влязоха в мазето, за да пръскат стана ясно, че имаме по-голям проблем. Сега трябва да събираме нови средства, за да тровим плъховете“, разказаха живущи в един от високите блокове на квартал Твърди ливади.
Специалистите твърдят, че този проблем съществува в целия град. Заради мърсотията в мазетата се развъждали плъхове, намерили там добра среда за живот. Причината за разпространението е високата им устойчивост като биологичен вид и лесното приспособяване към съществуващата природна среда.
Все пак не бива да се забравя, че плъховете са преносители на животозастрашаващи болести. От фирмите за дезинфекция предупреждават обитателите на блоковете, че за да е ефективно пръскането срещу хлебарки и плъхове, мазетата трябва да бъдат предварително почистени.

Comments

comments