Жителите на Гърмен с нов срок към институциите – 18 юли, за премахване на незаконните постройки

Жителите и протестиращи в Гърмен дадоха на институциите нов срок – 18 юли. До тази дата незаконните постройки в ромската махала “Кремиковци” трябва да бъдат съборени и премахнати. В противен случай хората от селото се заканват да организират нов национален протест, този път в София.
Едва четирима души досега доброволно са започнали да събарят незаконните си къщи в ромския квартал. Останалите над 120 чакат или процедура по узаконяване на терените, или принудителното им отстраняване. Според ромите община Гърмен не е организирала търг за закупуване на имотите в последните няколко години. По техните думи именно това е причината да не са си озаконили досега домовете. От администрацията обаче имат разнопосочно обяснение. “Миналата година бяха организирани два такива. По принцип ромите пролет и есен са си тук всички. По принцип тези, които са изявили желание да си купят самите земи под колибите или къщите, са дошли и са ги закупили. Много от тях участват на търга и след това казват, че нямат пари и спират дотам”, казва пред ТВ7 кметът на Гърмен Минка Капитанова. Цената от 1,50 лв. за квадратен метър в квартал “Кремиковци” не е резултат от ескалиралото напрежение. Тя е определена с решение на Общинския съвет още през 2011 г.
Жителите в Гърмен са категорични – нова отсрочка за купуване на земята или за събаряне на незаконните постройки няма да има. Ежедневните мирни шествия от центъра на селото до разклона за квартал “Кремиковци” междувременно продължават.

Comments

comments