Жителите на Гърмен излязоха на мирен протест пред сградата на общината

Започна протестът в Гърмен след боя, избухнал между българи и роми в събота вечерта. От рано сутринта в центъра на селото, под звуците на патриотична музика, хората се събраха с искане да се реши проблемът с ромите и незаконните им постройки.
Хората заявяват, че протестът им не е политически и са гневни на тези тълкования. Очакването е протестът да протече мирно. Основното искане на хората е да се премахнат незаконните постройки в ромската махала „Кремиковци”. Същевременно в Гърмен вървят подозрения, че част от ромите, които създадоха проблема в събота вечерта, са се евакуирали, за да не създават напрежение.

„Проблемът е от години”, заявява Стоян, който е участник в събитията в събота. „Ако държавата не оправи нещата, взимаме ги в наши ръце”. Същевременно още от неделя вечерта в Гърмен пристигнаха и футболни фенове, които заявяват, че ще се държат мирно и прилично, но са там като предупреждение.
„Всеки, който се ползва от благата на тази държава, трябва да има отговорности и задължения. Говоря за онези хора, които са си построили жилища на хълма, не плащат данъци. Ползват си само правата, а не споделят никаква отговорност”, заяви пред Нова телевизия Димитър Ангелов-Дучето. Очаква се да се появят и представители на рокерската общност. Малко по-късно част от протестиращите ще се срещнат и с представители на общината, за да представят своите искания.

Comments

comments