Жегата суши царевицата, питите слънчоглед – празни

Ситуацията с царевицата и слънчогледа не е никак розова при тази жега, алармират производители от Добричко, цитирани от в. „Монитор“.
Ако преди 3 седмици не беше паднал добър дъжд, между 50 – 100 л на кв. м, царевицата щеше съвсем да загине. Слънчогледът видимо е добър, но в момента прави семките и ако не падне дъжд, питите ще останат вътре празни. Още повече че прогнозите са за изключително горещо и сухо време. В прогнозите на синоптиците не се предвиждат някакви сериозни валежи през следващите 1-2 седмици, а според по-дългосрочните прогнози, целият август ще бъде такъв. Ако това се окаже вярно, пред слънчогледа и особено пред царевицата предстоят сериозни изпитания, обясняват притеснени земеделци.
Пазарът на зърно в момента е в пълен застой. Цените на ечемика остават слаби, с много малко търсене, на нива около 290-295 лв. за тон. Рапицата остава сравнително стабилна, около 740 лв./т. Тези дни на пристанище Варна се товарят 25 000 тона рапица за Италия за производство на биодизел. Царевица стара реколта се търси, но вече няма предлагане. Цената на новата реколта вече започна да пада и сега е 290 лв. за тон.
Жътвата на пшеница в Добричка област вече е в пълна пара, вече е прибрана 80-90% от реколтата. Според земеделци за цяла Добруджа средният добив от пшеница ще е 470 – 500 кг от декар. Има на отделни места, където добивът стига и 800 кг, но това са местата, където ги е валяло така наречените моментни дъждове. Качеството е добро, а съотношението хлебна – фуражна пшеница е 50 на 50. Русия и Украйна също имат добри добиви. Зле са в Централна Европа, където реколтата е по-малко.
Цената на всички зърнени култури в Добруджа неминуемо ще определят и рентите, които ще получат собствениците на земи. Докато във вътрешността на страна те вземат от 25 до 50 лева за декар, то в Добруджа собствениците получават минимум по 70 лв. – в най-лошите земеделски години, и по 100 – 120 лв. в добрите.

Comments

comments