Жалко: Голям Григор загуби петчасово зрелище в Австралия

Невероятно тенис зрелище, но с горчив край – това предложи полуфиналът на Аустрелиън Оупън между Рафа Надал и Григор Димитров. Двамата дадоха на феновете петчасова тенис битка от най-високо ниво, от която за съжаление победител излезе испанецът – 6:3, 5:7, 7:6(5), 6:7(4), 6:4.

На „Род Лейвър Арина“ двамата демонстрираха най-красивото от играта, изключителните разигравания и спиръщи дъха уинъри бяха постоянни, а победата можеше да отиде при всеки един от тях. В решителните мигове обаче опитът на Надал бе решителен. Матадора спаси скрити мачболи на Гришо, след което на свой ред проби за 5:4, което бе решително за крайната победа.

Така Григор записа едва първата си загуба през сезона след 10 последователни победи. След този победен рейд в понеделник Димитров ще бъде под №12 или №13 в световната ранглиста. За него предстои кратка почивка и участие на турнира в София.

Надал пък отправя поглед към неделя, когато ще се изправи в голямата тенис класика срещу Роджър Федерер в мечтан от мнозина тенис фенове финал.

Още от първите разигравания в мача Рафа и Гришо демонстрираха, че предстои голямо тенис зрелище. Само един пробив раздели двамата в първия сет, но той бе в полза на Надал.

За разлика от него, втората част бе изпълнена с пробиви и шансове за пробиви, а Григор нанесе решителен удар в последния възможен момент и изравни след 7:5.

В третия сет Гришо загуби първи подаването си за 2:3, но веднага върна пробива. Така се стигна до тайбрек, в който испанецът надделя със 7:5.

Противно на случващото се до този момент, в четвъртия сет нямаше нито един шанс за пробив. Така логично се стигна до нов тайбрек, в който този път Гришо бе по-добрият и след 7:4 мачът бе вкаран в решителен пети сет.

В него драмата бе пълна. И двамата пропускаха шансове за пробив и сервиращите с много трудности взимаха своето. Голямата възможност за Григор се откри при 4:3 в негова полза и 40:15 за българина в подаването на съперника. Опитният испанец обаче се измъкна от ситуацията и в следващия гейм нанесе своя удар – пробив за 5:4 и възможност да сервира за спечелване на мача. Димитров опита всичко, за да остане в мача, но в крайна сметка след 4:56 часа двубоят завърши с успех на Надал.

Comments

comments