Жалби в КЗК бавят саниране на блокове в Благоевград, притеснени домоуправители дойдоха на среща с кмета и общинска администрация

„Балканстрой Разлог“ АД, „Балканстрой инженеринг Груп“ АД, „Балканстрой София“ АД, „Николов Кънстракшън“ ЕООД, „Престиж-Н. С. “ЕООД“, „Галчев инженеринг“ ЕООД, ЕТ „Васил Иванов Костов“ и още няколко фирми, непознати в областта, са автори на 13 жалби до Комисията за защита на конкуренцията срещу декласирането си от участие в спасителното за някои от фирмите саниране в областния център. Три от жалбите са от бизнесмена Н. Галчев и фирмата му „Галчев инженеринг“.
В последната му жалба до комисията, той описва доводите си срещу решението на общинската комисия по обособени позиции, по които е отпаднал. Освен това Галчев жали и бъдещата процедура, която в момента тече, за избор на фирми за саниране на още 73 блока, намирайки кусури във вече неколкократно проверявана и утвърдена процедура, което е предизвика остър отпор от страна на община Благоевград. Благоевградчани определят като некоректно да се опитва да се забави една нова процедура, още повече при положение, че се прави от фирми, които са участвали в надпреварата преди това.
На среща с домоуправители днес, общинска администрация ги призова да съберат подписи от всички живущи в сградите, катдидаствали за саниране, които те да включат в становището си до КЗК. „Право на фирмите е да обжалват, но това рефлектира върху съгражданите ни, които разчитат на тази програма. В България има фирми, на които това им е бизнесът – участие в търгове и след това обжалване. Смятам, че това се прави тенденциозно, за да изостане градът ни в програмата, защото сега сме водещи в страната“, допълни Камбитов. Смята, че държавата ни е сред най-демократичните, защото с минимална такса, която се внася в КЗК, могат да се спрат процедури за стотици милиони.
„Могат да ни забавят, но финансирането е осигурено и ще се случи, дори и по-късно. Някои са свикнали да им се дава, а не да печелят“, допълни гневен кметът.
За съжаление от всички действия в момента, губещи ще се окажат най-вече гражданите на Благоевград, които положиха усилия да се включат в програмата със санирането. Те стават невинни участници в битката на недоволни бизнесмени, които не са успели да реализират плановете си.“Надявам се КЗК да отхвърли това предварително изпълнение. Тогава ние ще може да продължим тръжната процедурата паралелно с разглеждането на жалбата в КЗК и няма да се губи време“, обясни Камбитов.

Някои от доводите изтъкнати на днешната среща са основателни, като факта със забавяне на новата процедура, но не може да се пренебрегне това, че има много пропуски в предишните. Един от най-фрапиращите пропуски е, че по много от обособените позиции е оставал само по един кандидат и по този начин цената, която той е дал е оставала крайна.
Притеснителен факт е и това, което живо се коментира в областния град за част от спечелилите вече фирми, а именно собствениците, които са и общински съветници.Саниране ще правят „Растер Юг“, „Стил строй“ фирмите на бизнесмените Петър Байкушев, Венци Тодорв, с БГ „Еврострой“, Д. Урдев с Динатстрой, Г. Ризов, Рашко Динков и много други, които традицонно работят на територията на общината.
Закона не забранява участието им в тези процедури, но за хората е повече от ненормален факта, че в комисията оценяваща офертите има двама общински съветници, а в спечелилите са трима други техни колеги.
Припомняме, че предстои тиймбилдинг в средата на месец май на който ще отидат местните парламентаристи. Така в съзнанието на хората се прокрадва мисълта, че оценяващи и „оценени“ ще се забавляват заедно.
В последните дни се заговори и за прекратяване на концесията за басейна на Николай Галчев, но идеята за това идваща именно в този момент, създава впечатление за вероятен опит да бъдат парирани действията му. В подкрепа на тези съмнения припомняме, че още преди няколко години общинският съветник адв.Илко Стоянов, предложи тази концесия да бъде прекратена, но тогава това не се случи. Ако нещата се бяха развили по малко по-различен начин тогава, Благоевград в момента щеше да има още един басейн, който да се поддържа от община Благоевград и да се ползва за нуждите на плувните клубове в града, както и от гражданите.

Comments

comments