ЕС ще спира средиземноморските трафиканти

ЕС одобри предложението за военноморска операция на съюза срещу трафикантите, които прекарват мигранти през Средиземно море към Европа. Това обяви първият дипломат на ЕС Федерика Могерини, предадоха световните агенции.
„Бе взето решение за създаването на военноморска операция на ЕС за разбиване на бизнес модела на трафикантите и мрежите за трафик в Средиземноморието“, написа в „Туитър“ тя.
Мярката открива пътя пред по-нататъшното оперативно планиране и последващи решения, вкл. и от Съвета за сигурност на ООН, съобщи ДПА.
Институциите на ЕС ще продължат да действат за резолюция на ООН, която да дава право на съюза да преследва трафикантите и да унищожава техните плавателни съдове.
От началото на тази година през Средиземно море в Европа са влезли 51 хиляди мигранти, от които 30 500 в Италия. По данни на ООН 1800 са се удавили по време на рискованото плаване с несигурни лодки. На извънредната среща на върха на ЕС миналия месец бе решено да бъдат „откривани, залавяне и унищожавани плавателни съдове, преди те да бъдат използвани от трафиканти“, припомни Ройтерс.

Comments

comments