ЕС обсъжда възможни алтернативи на споразумението с Турция за бежанците

ЕС обсъжда възможни алтернативи на споразумението с Турция за бежанците, опасявайки се, че сделката с Анкара ще се провали.
Търси се вариант, при който на гръцките острови ще се създадат центрове за прием и регистрация на мигрантите, в случай че турското правителство не изпълни ангажимента си срещу отпътуването на бежанци за Европа, съобщи германският в. „Билд“, цитиран от ТАСС и БТА.
Да се преустанови фериботният транспорт се планира до и от континенталната част на Гърция. Мигрантите, чиято молба за получаване на бежански статут в ЕС бъде отхвърлена, ще бъдат депортирани директно в родината им.
Допълнителна финансова помощ, която към този момент се изплаща на турската страна / 3 млр.евро / може да се предостави на Гърция.
В интервю за „Билд“ депутатът от Християндемократическия съюз в Бундестага Карл-Георг Велман съобщи, че трябва предварително да се разработят възможни варианти, в случай че Анкара не се придържа към споразумението.
Такива мерки са охраната на външните граници на ЕС, обработката на молбите за статут на място – на островите, а не на континента, отпращане на незаконните бежанци, каза той.
Турският президент Ердоган отхвърли преди два дни условието за промяна на турския антитерористичен закон, както поиска ЕС срещу либерализиране на визовия режим.
ЕС иска от нас да променим антитерористичния закон, за да отмени визите. Казва това в момент, когато Турция от всички страни е подложена на нападения от терористични организации и техни съмишленици, обяви турският президент.

Comments

comments