Ердоган се обадил на Джамала за да я поздрави за победата на Евровизия

Предвид дискусиите около спечелилата първо място песен на тазгодишния конкурс, че е политически нагласена, а не защото има всички качества да бъде оценена подобаващо, вестта, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган лично се обадил по телефона на победителката Джамала, татарска певица от Кримския полуостров, явно идва за да подхранва политическото в коментарите за изцяло музикалния конкурс.
Ердоган се е обадил на певицата тази сутрин и й е пожелал успех и в бъдещите творчески начинания, съобщиха източници от президентството. Джамала се е трогнала от обаждането на турския президент и му е благодарила за вниманието.
Украинската певица се яви на конкурса с песента „1944“, разказваща за трагедията на кримските татари при изселването им по заповед на Сталин през Втората световна война.
Песента е вдъхновена от изселването по нареждане на Сталин на татарите от Крим през май 1944 г. заради това че те са смятани за поддръжници на Третия райх. За броени дни през 1944 г. са били изселени над 200 000 татари. Мнозина измират от глад и болести във влаковете, с които са транспортирани до по-затънтени части на СССР.
Прабабата на Джамала – Назалхан, е била също депортирана с петте си деца. Едното умира във влака и е изхвърлено в движение. Прадядото на Джамала по времето на депортацията не само че не имал нищо общо с Третия райх, но е бил и войник в Червената армия, сражаваща се срещу нацистите.
Джамала е написала текста на песента на английски и на кримски татарски – език, който е определен от ЮНЕСКО като сериозно застрашен.
След като спечели конкурса Джамала каза: Исках наистина да изпея една песен за мира и любовта. Това е всичко, което пожелавам на целия свят – мир и любов.

Comments

comments