Ердоган към Путин за сваления самолет: Извинете, готови сме на всякакви действия за да поправим щетите

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган най-накрая се извини на колегата си Владимир Путин за сваления през ноември руски самолет и изрази готовност да направи необходимото, за да бъдат възстановени традиционно добрите отношения между двете страни.
След като руската бойна машина беше свалена на сирийско-турската граница, а пилотът ѝ загина, от руска страна се наложи търговски ограничения на южната ни съседка. Тогава Путин заяви, че санкциите нямат да бъдат вдигнати, освен ако Ердоган не се извини за инцидента.
В писмото си сега Ердоган посочва, че Турция никога не е имала желание и намерение да сваля самолет на Руската федерация, както и да разваля отношенията си с Русия.
„С цялото си сърце споделям болката на семейството на руския пилот”, пише още той.
По думите му турската страна е положила много усилия, за да прибере тялото на загиналия пилот от силите на сирийската опозиция и да го предаде на Москва.
„Казвам: „Извинете!” С цялото си сърце споделям болката. Приемаме семейството на (загиналия) пилот като турско семейство. За да облекчим мъката и да поправим щетите, сме готови на всякакви действия”, пише още турският президент.

Comments

comments