Ел.техници поставят устройства на електромерите, за да ги спират

Ел. техници, срещу заплащане от хора, които изглеждат изрядни пред държавата, поставят устройство, което буквално може да спре електромер.

Незаконен бизнес, но доходоносен, с много клиенти. Подлъгват се от ниските сметки. Рано или късно обаче от енергото ги хващат и плащат тройно повече за откраднатия ток.

Николай Тодоров върти бизнеса заедно с баща си, който преди да се пенсионира, бил техник в столичното енерго. Тарифата е 400 или 500 лв. в зависимост от начина, по който ще се манипулира електромерът. Всичко това разяснява бащата, на подставеното ни лице, което се среща с него и твърди, че плаща големи сметки за ток.

Техникът е спокоен – електромерът можел да се манипулира без проблем, но щял да го вземе за ремонт на следващия ден, за да мине края на отчетния период и да е сигурен, че няма да се засече с инкасаторите. И както обеща, на следващия ден мъжът сваля електромера. Часове по-късно електромерът вече е готов и може да се пуска и спира с дистанционно. Монтира го синът.

Този случай може да послужи за пример за това как не бива да крадете ток или да се доверявате на манипулатори на електромери, защото е въпрос на време да ви хванат.

Comments

comments