Елизабет II: Трябва да работим упорито, за да съхраним благата на следвоенния свят

Разделенията в Европа са опасни, това съобщи британската кралица Елизабет II, която е на държавно посещение в Германия. В страната на посещение е и британският премиер Дейвид Камерън, който води кампания за предоговаряне на условията на британското членство в Европейския съюз.
„Знаем, че разделението в Европа е опасно и че не трябва да го допускаме нито на Запад, нито на Изток в нашия континент“, каза тя.
89-годишната кралица даде изявление пред гостите на банкета в нейна чест, сред които германската канцлерка Ангела Меркел и премиера Камерън, че през живота си е видяла и най-лошото, но и най-доброто на нашия континент.
„Станахме свидетели колко бързо нещата могат да се променят към най-добро, но знаем, че трябва да работим упорито, за да съхраним благата на следвоенния свят“, съобщи Елизабет II.
Йоахим Гаук (президентът на Германия) спомена в словото си на банкета възможността за т.нар. „Брекзит“ (Brexit) – излизане на Великобритания от ЕС, което според ДПА е необичайно.
„Европейският съюз се нуждае от Великобритания. Затова е съществено да се води конструктивният диалог за реформите, поискан от Великобритания. Германия ще подкрепи този диалог в духа на доброто партньорство. Великобритания е част от Европа, все пак“, каза Гаук, цитиран от ДПА.
Информационните агенции отбелязват факта, че кралица Елизабет II получила от германския президент подарък – картина, на която била изобразена тя като малка и баща ѝ, но не само че не се харесала на нея, а дори и не се разпознала.
Следобед премиерът Камерън разговаря с канцлерката Меркел. Няма информация каква е била темата или темите, които са разисквали двамата на частната среща.
В петък кралицата ще разгледа катедралата „Св. Павел“ във Франкфурт, ще се срещне с граждани на площад „Рьомерберг“ и ще направи посещение някогашния нацистки лагер на смъртта Берген-Белзен.

Comments

comments