ЕК реши: Бежанците ще се разпределят между целия ЕС

„Европейският съюз ще разпределя мигрантите в страните членки“, обяви в Брюксел европейският комисар по въпросите на миграцията, Димитрис Аврамопулос, съобщи ТАСС, цитирана от БГНЕС.
Мигрантите ще бъдат разпределяни в съответствие с определени критерии, в това число: численост на населението, БВП, брой на получени молби за предоставяне на убежище и ниво на безработица“, заяви Аврамопулос.
Според заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс до края на май ЕК ще предложи временен механизъм за разпределение на мигрантите, за да облекчи натиска върху тези страни, които носят основната отговорност.
„Искаме да се създадем правови и безопасни канали за тези, които наистина се нуждаят от защита. В тази връзка ние предлагаме хуманитарна схема за преселване. ЕК отпуска допълнителни 50 милиона евро за тази схема, от която трябва да се възползват 20 хиляди души в ЕС през следващите две години“, поясни той.
Около 80 на сто от броя на молбите за убежище са само в няколко страни от ЕС – Германия, Франция, Италия, Великобритания, Белгия и Швеция.

Comments

comments