ЕК призовава Съветa на ЕС без отлагане да гласува за приемането на България в Шенген

Нова мисия е дошла у нас и в Румъния заради Нидерландия

Европейската комисия призовава страните членки (Съвета на ЕС) да приемат без никакво бавене необходимото решение за пълноправно участие на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство за свободно пътуване.

Съобщението на ЕК бе огласено днес от еврокомисаря за вътрешните работи Илва Йохансон. Тя изрази надежда до края на годината Съветът да гласува в полза на трите държави.

В продължение на години тези страни членки на Съюза допринасят за доброто функциониране на Шенгенското пространство, изтъкват от Комисията. Това е ставало дори по време на пандемията от COVID-19, както и днес, при безпрецедентните последици от войната в Украйна.

И макар да се ръководят в голяма степен от правилата на Шенген, вътрешният контрол по границите с тях все още не е отменен. Съответно те не се ползват изцяло от предимствата на тази зона.

Като граничеща с Турция държава България играе ключова роля в охраната на външните граници на ЕС. Тя поддържа и високо ниво на вътрешната сигурност.

България прилага строг граничен контрол с ефективно наблюдение и систематични проверки, се казва в документа. Борбата срещу трансграничната престъпност е приоритизирана чрез международно полицейско сътрудничество, включително с Европол. Шенгенската информационна система (ШИС) действа добре у нас.

Страната ни е показала също така, че разполага с необходимите структури за гарантиране спазването на основните права, на достъп до международна закрила, както на зачитане на принципа на неотблъскване (на мигранти и бежанци – б.р.), както и на изпълнение на изискванията за защита на личните данни от ШИС.

ЕК насърчава България да подобри още повече картината с вътрешнати си ситуация, като прилага изцяло модела на анализа на общия интегриран риск.

Въпреки заплахите отвън властите в София прилагат съгласуван подход при връщането на граждани на трети страни без право на пребиваване и предотвратява незаконни вторични движения.

България е сключила със съседните страни, позволяващи трансгранични наблюдения и  преследвания по горещи следи.

Същевременно България прилага на всички нива националната си стратегия за предотвратяване и борба с корупцията. Тя е засилена чрез превантивни мерки и строги дисциплинарни процедури.

Убийството на граничния полицай нямало нищо общо с напредъка ни

Миналата седмица обаче точно на границата с Турция, която според ЕК охраняваме успешно, бе застрелян българският граничен полицай Павел Бъчваров. Затова Клуб Z попита Илва Йохансон дали текстът на съобщението е изготвен преди трагедията и дали тя би могла да повлияе на решението за членството ни.

Еврокомисарят отговори само на втората част на въпроса.

„Разбира се, това е много тъжен инцидент. Един човек е изгубил живота си на границата. Това винаги трябва да бъде предотвратявано. Но аз не виждам връзка с разширяването на Шенген. Нашата оценка остава същата. България върши отлична работа. Тя е готова, отговаря на изискванията по законодателството на Шенген“, каза Йохансон.

Колкото до позицията на Нидерландия, която остава най-сериозният противник на влизането на България и Румъния, еврокомисарят съобщи, че вчера за двете страни е заминала нова мисия от експерти. Те разглеждат допълнителни въпроси като издаване на визи, защита на лични данни и т.н. По този начин ЕК се опитва да даде на Нидерландия отговорите, които тя иска да получи.

Засега не е ясно дали кандидатурата на трите страни ще бъде глрасувана в пакет или поотделно, отговори Йохансон на журналистически въпрос. Това се решава от председателството на Съвета на ЕС. По нейна информация на този етап се планира едно гласуване за България и Румъния и друга – за Хърватия.

 

Comments

comments