ЕК: Никоя страна-членка не трябва да бъде заставяна сама да се оправя с мигрантите

Европейската комисия е с предложение през следващите две години страните-членки да приемат 20 000 бежанци и да ги разпределят на територията на континента, предаде Reuters.
„Никоя страна-членка не трябва да бъде оставяна сама да се справя с огромния миграционен натиск“, се казва в съобщение на председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, разпространено след публикуването на предложението.
Предложенията обаче, независимо колко справедливо звучат, могат и да не бъдат подкрепени от страни като Великобритания, Ирландия и Дания.
Великобритания вече остро разкритикува плана.
Разселените ще бъдат разпределяни в страните-членки съгласно квотна система на базата на населението, икономиката и други показатели. Съгласно схемата, ако Великобритания бъде изключена, Германия ще бъде страната, която ще трябва да приеме най-много бежанци, следвана от Франция и Италия.
През миналия месец, след поредното корабокрушение на плавателен съд с мигранти и тяхната смърт в Средиземно море, Европейският съвет се събра извънредно в Брюксел, за да обсъди какви превантивни мерки за подобни инциденти могат да бъдат съгласувани. Срещата бе определена като провал, защото не се постигна съгласие за разпределение на мигрантите в ЕС на основата на „задължителна солидарност“ и това остана въпрос на добрата воля на страните от Общността.
По данни на Евростат за миналата година броят на потърсилите убежище в ЕС е нараснал с 50 процента спрямо 2013 г., като е достигнал 185 хиляди, всеки трети от които е сириец.

Comments

comments