Екстрадираната в САЩ сътрудничка на Ружа Игнатова е арестувана у нас още през 2021 г.

Снимка: Архив/БГНЕС

Българката Ирина Дилкинска, която беше екстрадирана в САЩ, е обвинена в съучастие в престъпната група на известната „криптокралица“ Ружа Игнатова. Дилкинска е задържана още през юни 2021 г. в София, но екстрадицията ѝ се проточила заради съдебния процес на две инстанции и проверката на обстоятелствата около искането за арест от страна на САЩ.

Това заяви говорителят на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

„Искането е от март 2021. Издадена е червена бюлетина и е задържана в София на 8 юни 2021.
Апелативният съд в София потвърждава екстрадицията през февруари 2023. Производството е траело такъв продължителен период, защото са изискани допълнителни материали от САЩ и е минало на две инстанции на съда. Няма никакво забавяне нито от страна на прокуратурата, нито от страна на съда, тъй като все пак се предава български гражданин на чужда държава за разследване и трябва всичко внимателно да се провери“, каза Кръстев.

Срещу Дилкинска няма образувано досъдебно производство в България, тъй като престъплението, свързано със схемата на „OneCoin“, е извършвано на територията на САЩ, допълни той.

„В Софийска градска прокуратура няма разследване по казуса. То се води само в САЩ, защото се твърди, че престъпната дейност е извършена на тяхна територия. Изпращани са съобщения през телевизия и радио, че инвестициите в OneCoin носят голяма доходност“, каза Кръстев.

Българка, близка до т.нар. „криптокралица“ Ружа Игнатова, е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата „OneCoin“, съобщи по-рано американското Министерство на правосъдието.

В официалното съобщение се посочва, че Ирина Дилкинска е била екстрадирана на 20 март и ще се яви пред американски съдия. Българката е ръководила правния отдел на „OneCoin“. В обвинението се твърди, че е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на „криптокралицата“ Ружа Игнатова.

Източник:БНТ

Comments

comments