Ексслужители на ДАНС и полицейски експерти на разпит по делото на Боци

1 грам се оказа ключът в наказателния процес срещу криминалнопроявения благоевградчанин Боян Петров-Боци. Толкова е количеството канабис, иззет при акцията на ДАНС от дома му, и наркотика, което обаче при измерването в полицейската лаборатория нараства на 2,3 грама. Разликата в грамажа присъства и в обвинителния акт, което даде основание на защитата вчера да поиска прекратяване на делото заради съществено процесуално нарушение.
„В полицейския протокол е отразено, че иззетият наркотик е 1 грам брутно тегло. Как при експертизата става 2,3 грама, като това е нетно тегло, без опаковката? Това е съществено противоречие, което рефлектира върху правото на защита”, заяви адвокат Красимир Дуков, цитиран от struma.bg.

Съдебният състав, председателстван от Калина Иванова, обаче реши, че този въпрос ще се реши при разглеждане на експертизата и даде ход на делото.

Боян Петров-Боци е обвинен за незаконно държане на 101 грама амфетамини на стойност 3036 лв., 2,3 грама канабис на стойност 9 лв., както и 76 бойни патрона. Наркотиците бяха открити в хладилника на апартамент, ползван от него и съпругата му, адвокат Ана Петрова, а незаконните боеприпаси – в къща в местността Равнака край село Еленово. Акцията е проведена от служители на ДАНС на 1 август миналата година. Две седмици преди това полицаи обискират селската къща, която Боци започнал да ремонтира, за да гледа канарчета, но тогава забранени вещества не са открити.

На вчерашното първо заседание бяха разпитани служителите на ДАНС Васил Грозданов, Симеон Симеонов и Ива Стоянова-Куртишева, които в момента са на резервен щат в МВР заради възстановяването на ГДБОП. Симеон Симеонов, който е предложен за шеф на РЗБОП в Пиринско, не за първи път се сблъсква с Боян Петров-Боци и беше сред полицаите, коиго преди години го заковаха за наркотици. На вчерашното заседание топченгето обясни, че при обиска на апартамента, нает от Боци на бул. „Св. св. Кирил и Методий“, лично той е премерил с електронната везна открития канабис. Везната била оборотна и се ползвала в сектор „Криминален“ за наркополеви тестове.

„Нося я за удобство, иначе трябва да теглим наркотиците на кантари в хранителни магазини и плод-зеленчук, което впрочем се е случвало“, добави Симеонов.

За въпросната везна бе разпитана обстойно и вещото лице Росица Калаузка, която е експерт в лабораторията на ОД на МВР – Благоевград. Химичката каза, че тя работи с аналитична електронна везна, която е измерила 2,3 грама канабис при експертизата.

Адвокат Дуков попита каква е причината за разликата в грамажа на терен и в лабораторията, още повече че пак тя е извършила замерването в апартамента на Боци. Според него било странно, тъй като такова разминаване липсва при 7 пакетчета с амфетамини. Експертката направи някакво предположение за техническата възможност на „полевата“ везна, но в крайна сметка се отказа да гадае.

След уточненията съдът прие експертизата, както и заключението на вещото лице Петър Кацарски, който е изследвал патроните и въздушната пушка, стояла под навеса на къщата в село Еленово. Тя била показана на дансаджиите лично от Боци, който обяснил, че е на починалия предишен собственик на къщата. Експертът по оръжията заяви, че пушката не може да стреля, въпреки че е правен опит да бъде преработена. Патроните обаче били годни за стрелба, тъй като не били корозирали.

Показания дадоха и работниците, които Боци цанил за ремонта на къщата. Делото бе отложено за разпит на останалите свидетели.

Comments

comments