Експерт: Ще помогна на хората от блока с асансьора-убиец да осъдят държавата

Изисквания за предпазен щит имаше още през социализма, твърди Илия Златанов.
Въпросите след поредната трагедия с асансьор, при която загина 53-годишен мъж в столичния кв. „Гео Милев“, продължават да растат лавинообразно. В сутрешния блок на Нова телевизия кръстосаха шпаги представител на Българската асансьорна асоциация и шефа на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТ) Стефан Цанков. Експертите твърдят, че асансьорът е бил неизправен и хората са в пълното си право да търсят обезщетение в съда. Валентин Маринков от Българска асансьорна акоциация заяви, че въпросният асансьор има редица технологични пропуски, което е довело до станалата трагедия. Според него асансьорната врата не би трябвало да се отваря при засядане между етажите. „Трябва да се забрани пускането на пазара на асансьори с полуавтоматични врати“, заяви Маринков.

Стефан Цанков от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор каза на свой ред, че от март месец те са задължили всички асансьори да имат предпазен щит. „Тези, които след изтичането на определения срок нямат такива щитове, ще бъдат спрени“, каза Цанков.

Илия Златанов, Българска асансьорна асоциация обаче го репликира разпалено: „ Още по време на социализма имаше такива щитове. В случая има грубо нарушение и асансьорът е технически неизправен. Имаше привилегировани фирми, които получаваха по-дебели щитове и кооперации, до които изобщо не стигаха такива. Ще съдействам на хората да осъдят държавата. Ще помоля господин Цанков – махнете саботьорите от ДАМТ!“.

„Да, имаше привилегировани фирми, които получаваха по-специални щитове“, призна с неохота шефът на ДАМТ. /БЛИЦ

Comments

comments