Експерти пристигат в ЮЗУ „Неофит Рилски“, за да обсъдят въпроси свързани с националната сигурност и миграционния натиск

Югозападният университет „Неофит Рилски“ – Благоевград ще бъде домакин на национална кръгла маса на тема: „Национална сигурност и миграционен натиск: рискове и решения“. Участие в срещата ще вземат експерти и представители на ключови институции, занимаващи се с националната сигурност. Целта на експертната дискусия е да се обсъдят въпроси свързани с външната и вътрешна политика на страната във връзка с националната сигурност, рисковете, които крие миграционният натиск и решенията, които е необходимо да се вземат. Сред основните докладчици на срещата ще бъдат: председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, съветникът към политическия кабинет на министър-председателя ген. Лейт. (о.р) Аньо Ангелов, секретарят на Съвета по сигурност към Министерски съвет Георги Кръстев, заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет Кирчо Киров, екс вътрешният министър Румен Петков, евродепутатът Ангел Джамбазки.
На срещата ще бъдат обсъдени въпроси свързани с проблеми на страните по т.нар. Западнобалкански маршрут, в следствие на увеличения миграционен натиск, напрежението на гръцко-македонската граница след въвеждането на дневни квота за прием от страна на Германия и Австрия, диалогът между ЕС и Турция във връзка с бежанската криза, споразумението ЕС – Турция и влиянието му върху миграционния натиск върху България. Ще бъдат засегнати и въпроси за съвременните предизвикателства пред националната сигурност, вследствие на засиления миграционен поток, новите предизвикателства пред Шенген, миграционната политика на ЕС между толерантността и сигурността.
Срещата ще се проведе на 11.04.2016г. (понеделник) в заседателната зала 114 на Първи учебен корпус. Дискусията ще открият ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ доц. д-р Борислав Юруков, кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и бившият министър на МВР проф. д-р Веселин Вучков.

Comments

comments