Експерти: Купуването на КТБ със заем е абсолютно безсмислено

Двама известни финансисти бяха единодушни тази сутрин, че е абсолютно безсмислено да се правят някакви опити за спасяването на КТБ чрез заем. „За да се спаси КТБ, инвеститорът трябва да налее 5 млрд. лева. Офертата на Оманския фонд е неприемлива и очевидно нищо няма да излезе. Купуване на банка със заем е абсолютно забранено и няма какво да обсъждаме повече тази оферта.“ Това каза пред камерите на БНТ икономистът Георги Ангелов.Заедно с него гост беше и финансистът Емил Хърсев, който подкрепи колегата си.

„Тази оферта е безсмислена. Аз не мисля, че са необходими 5 млрд., за да се спаси банката, но офертата на Оманския фонд е неприемлива по всички показатели“, каза Хърсев.

„Вложителите сами си сключват цесиите. Този процес показва жизненоспособност на кредитополучателите. Аз нямам вземане-даване с тази банка и не мога да коментирам. Цесиите обаче не трябва да се одобряват от никой“, продължи той.

„Изглежда, че цесиите са законни. Друг е въпроса дали не трябва да променим закона. Обществото трябва да имат достъп до информацията за това, какво се случва с КТБ. На всеки три месеца трябва да има отчетност. Какво е продадено, какви кредити са върнати. Обществото има възможност за натиск, ако има информация. Иначе не може да не се съмняваме, че един съдия ще разполога с милиарди и няма да се облажи“, каза пък Ангелов.

И двамата експерти се обединиха около мнението, че обикновените данъкоплатци няма да плащат за спасяването на банката.

Comments

comments