Експерти за цените на газа: Това сега е началото на по-дълбока криза

Влизаме в новата година с мораториум на цената на тока, парното и вода и със скок на природния гас с 30 на сто.

„Най-засегнатите от скока в цената на природния газ ще са най-големите консуматори на природен газ в България – химическата промишленост, стъкларската индустрия, металургията, като не споменавам топлофикациите, защото там има регулирана цена на изхода. Тоес те продават на определена цена, а на входа е вече два пъти по-висока“, коментира в „Преди всички“ Константин Стаменов,председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

В момента за България цената на природния газ е 133 лв.за мегават/час, за януари, като най-висока цена сме имали през 2012 г. и тя е била два пъти по-ниска.
Това в съчетание с цената на електроенергията ще затрудни изключително много енергоинтензивната индустрия. Ние сме се оплаквали като бизнес много често от решенията на КЕВР. Дори сме ги обвинявали, че се държат като социално министерство.
Аз няма да влизам в политическо говорене. Но ние помолихме за среща по тези теми и президента, и премиера.
Защото ситуацията при нас става все по критична и кризата на енергийните пазари ще удари нашата икономика и тя ще спре да функционира. Това е нашето послание. Чакаме среща и с премиера, и с министъра на енергетиката.
За момента не смятам, че сме разбрани добре. Настояваме за компенсация до степен, че да можем да функционираме„, заяви пред БНР Константин Стаменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.
Той поясни, че работят в жестока конкуренция на международните пазари. А също и, че у нас няма полика към индустрията. Според Стаменов е нужна компенсация от електропроизводителите.
„Това, което до момента у нас е постигнато като благосъстояние, по-висока конкуретност е свързано с няколко вълни на либерализация, което беше добре за цялото общество…“, посочи пред БНР икономистът Красен Станчев.
„Сега в енергетиката виждаме възраждане на централното планиране, това е идеята на четворната коалиция.  Което създава очаквания, че намесата на правителството ще реши всички проблеми.
Това, което е най-важно в момента, е което каза и Константин Стаменов. Източникът на проблема в енергетиката са решения, които са взети през 2006 – 2007 и политики след това, свързани с централното планиране в ЕС, политики за затваряне на атомни и въглищни централи, което дава превес на доставките на природен газ извън ЕС.
България е в доста неизгодно положение. И това сега е началото на по-дълбока криза. Защото ценовата политика в енергетиката у нас досега забави либерализацията. А самото ценообразуване е грешно“, каза още Станчев.
Според Станчев по повод инфлациата, никой не може да бъде подпомогнат.
„Защото ръстът не цените е естествен, защото преди това те са били намалени, доходите се увеличават в бюджетния сектор особено, там има 70 на сто увеличаване на заплатите в сравнение с 2019 година.
А Централната банка на ЕС, която води проинфлационни политики и с цялото обещание за спасяване на отрасли и спасяване на страни, в частност – дългове, всъщност в крайна сметка помпат инфлацията нагоре„, посочи икономистът.
Предприятията, които имат свърхпечалби, могат да ги споделят като компенсация за губещите, считат още двамата експерти.
Според Красен Станчев в дългосрочен план трябва да се удължи срокът на функциониране, на онова, което в момента произвежда електроенергия в България, като парелелно започнат инвестиции в договора за търсене на шистов газ, например, или зелени и полузелени алтернативи като използване на сероводородът на Черно море за производство на ел.енергия.
Още по темата в звуковите файлове.

Comments

comments