Ежедневната консумация на ябълки носи дълголетие, твърдят австралийски учени от CSIRO.

Ежедневната консумация на ябълки носи дълголетие, твърдят австралийски учени от CSIRO, но въпреки тяхното твърдение, което напълно приемаме, не можем да не отречем обаче, че го научаваме от тях. И като стана дума за австралийци, наскоро Една Спаруей, австралийката която неотдавна навърши 100 години, съобщи, че темата за ябълките в нейното семейство е предмет на национална гордост. Нейната баба е легендарната Мари Ен Ремзи Смит, която преди 140 години селектира в своите градини известния сорт зелени ябълки Granny Smith. „Смятам, че тайната на моето дълголетие е в добрите гени и в голямото количество ябълки. Имам си правило – всеки ден от моя живот консумирам най-малко по една ябълка“, каза Една Спъруей, добавяйки, че няма вредни навици.
Между впрочем ябълките са най-отглежданите, най-продаваните и най-разпространения плод у нас. Плодът е източник на много полезни за организма вещества: съдържа както витамини, особено А, В1, В2, С и Р, така и микроелементи – калций, фосфор, магнезий, калий, сяра и др. Богата е и на плодови киселини, пектин и танин, които подпомагат храносмилането и укрепват стените на кръвоносните съдове. При всичко казано дотук, ябълката е 95% съставена от вода и хранителната и стойност е 85 ккал на 100 гр, така че тя е идеалния помощник за утоляване на жажда или при диета.
Широко известни са и диуретичните свойства на ябълките. Благодарение на лесните за усвояване захари тя е отличен природен тоник.
Между впрочем влакната, които са в изобилие във всички много сладки и меки плодове, са чудесно средство за почистване на зъбите и стимулиране на венците – не напразно още в древността хората са похапвали сурови ябълки след хранене, за да почистят зъбите си.
Ябълките са много полезни особено при диабет – те бързо и без странични ефекти понижават нивото на холестерол в кръвта.
Полезните свойства на ябълката съвсем не са само дотук изборените в настоящата статия, но така или иначе най-важното е, че този плод носи само предимства за здравето ви. Една ябълка на ден към менщто ни е напълно достатъчна, за да бъдем по-здрави.

Comments

comments