Едни от най- колоритните изпълнители на Балканите ще гостуват на фестивала „Бохеми“ в Банско

На 3-ти и 4-ти септември на Централния площад в Банско, врати ще отвори ежегодният фестивал „Бохеми“ и организаторите са поканили едни от най-колоритните изпълнители на Балканите. Към вече потвърдилите участие Дино Мерлин, MAGNIFICO, тръбачите на Кристиян Азирович, както и бургазлиите с руски жилки Алкохол Джаззз Оркестър, се присъединява и духовият оркестър Карандила.

Духовият оркестър Карандила идва от Сливен и носи името на старопланинската местност Карандила. В стила на групата се преплитат изкусно разнообразни елементи от джаза с типичната за района сватбарска традиция, но се усеща и съвременното влияние на т. нар. уърлд музика. Броят на музикантите е десет, което гарантира внушително присъствие на сцената. Ще чуем (и видим) класически балкански брас бенд с с репертоар, съставен от традиционни и съвременни интерпретации на балкански и глобални хитове.

Карандила започват своето музикално приключение през 1994 г., но възход бележат в работата си по проекта Циганско лято и постигат истински триумф на фестивала в Берлин Jazz Across The Border. Същата година издават и първия си албум – Циганско лято: разкази за оцеляване. Следват Няма не искам, няма недей през 2000-та, Революция – 2003-та и Камилата Циклоп от 2005-та. През годините групата се изявява в множество международни и балкански форуми, на сцената си партнират успешно с Иво Папазов – Ибряма, Милко Левиев, Горан Брегович и много др. Характерното за Карандила е, че правят съвременен прочит на ромската музикална традиция.

Подборът на музиканти никак не е случаен, екипът на фестивала има амбицията да изгради собствен фундамент и традиция в организирането на балкански събития от този вид, където освен неравноделния ритъм участие взимат и характерните за областта ястия и силни напитки. Сочни плескавици, кюфтенца, разнообразна балканска селекция за любителите на скарата, за които ще се погрижи механа Молерите. Ще има плодови люти ракии, вина, бира и въобще всичко необходимо за горещата душа на нашенеца.

Comments

comments