Едната от трите уникални по рода си шлем-маски в света беше върната в Пловдив след 20 годишно издирване

През 1995 година, в една неделна обедна почивка на музея в Пловдив, само за три минути в сградата влизат двама въоръжени мъже, нанасят ръкопашен удар на пазача, с обувката му чупят витрината и задигат единствено този експонат. На една ръка разстояние от него е имало 600 златни монети, но нищо от тях не е взето. Само и единствено уникалната тракийска шлем-маска.
ДАНС все още разплита международния канал, по който тя е изнесена, но очевидно се касае за конкретна поръчка. В света са запазени три такива маски, като другите две са в Италия и Франция, но тази е най-красивата от всички, уточнява директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов. За цената й може само да се предполага, но, съдейки по аналогичните експонати, предлагани на търгове, вероятно стойността й варира между два и три милиона евро.
Шлем- маската е принадлежала на знатен тракиец и е открита при археологически разкопки на могила на мястото, където по-късно е построена пивоварната „Каменица“. Така се е наричало и едно от загубените тепета на Пловдив. Откритието е направено през 1905 година от тогавашния директор на библиотеката и музея Борис Дякович. За високото положение на погребания мъж археолозите съдят и по качеството на останалите находки в гробницата, изложени в отделна витрина в музея, пише National Geographic Bulgaria.
Шлем-маската е със сребърно покритие. С връщането й в експозицията Археологическият музей в Пловдив обогатява колекцията си от тракийски съкровища и я превръща в една от най-богатите в света. Реставрацията й е извършена Милица Илиева.

Comments

comments