Един българин, който определя себе си за чужденец

„Два пъти бях в тази страна, в която човек може да се влюби. „Дивият Балкан разпалва кръвта ни и ни кара да мечтаем за приключения“, казваме ние, следотърсачите. Два пъти успях да осъществя тази мечта, прекрасно беше, никога няма да го забравя.
Вторият път направих обиколка на страната, опитах се да опозная бурната й история. Обиколка, която за жалост имаше и един недостатък, защото човек се докосва до толкова много култура, чува толкова много да му разказват за историята на тази страна, стига да има опитен екзскурзовод, та толкова много чува за невероятните страдания на този народ, че не му остава време да се срещне с хората и да си поговори с тях.
Каквото постигат, го постигат без чужда помощ българите.
Хората трудно си намират работа, страдали са при комунизма, страдат и след политическата промяна. Мнозина напускат страната и тръгват да търсят късмета си в чужбина. Разбира се, това не се отразява добре на родината им.“, написа преди време германският журналист Клаус Бетге от Изернхаген.
Във своя пътепис Бетге говори с много любов и топлина за България, а днес ние попаднахме на българин, който спокойно и без да се замисли определи себе си за чужденец, отричайки се от корените и родината си. Докато нашият екип правеше анкета на тема : „Къде ще почиват благоевградчани това лято?“, намерихме НЕГО- човекът , който определи себе си за чужденец, а България просто за любима дестинация за лятната му почивка.
И от както разговаряхме с него, търсим своите отговори, особено този :Кое кара един българин да се откаже от корените си?

Comments

comments